Apartmán ve jménu dřeva a mramoru

Inna J. Serba
28. Červenec 2016

Tento byt navržený v elegantním a lakonicky minimalistickém stylu, se nachází v novém rezidenčním komplexu v Dněpropetrovsku na Ukrajině. Architektonickému týmu NOTT se podařilo, aby se přizpůsobil prostorný obývací pokoj, pracovna, ložnice, dvě koupelny, funkční a praktická kuchyně a prádelna tak, že se vše rozdělilo do dvou funkčních zón.

 

Ve výsledku tedy vznikl společný prostor, který zahrnuje předsíň, prádelnu, koupelnu pro hosty a tzv. „studiovou zónu“, která kombinuje obývací pokoj a kuchyň a jídelnu; a soukromá zóna spojující ložnici, pracovnu a koupelnu.

Tyto oblasti jsou od sebe odděleny malou předsíní, tvořenou stěnou ložnice,  pracovnou, koupelnou, kuchyní a jedním železobetonovým sloupem. Pevné dřevěné panely, které plní  funkci polic, skryjí tuto část bytu z dohledu. Zároveň ale nebrání pronikání přirozeného světla z obývacího pokoje. 

Základem kompozice, na které stojí celý návrh interiéru, je pomyslný kvádr ze dřeva amerického ořechu, který ukrývá dvě koupelny. Jejich stěny jsou až ke stropu tvořeny sklem, které celou konstrukci odlehčuje a nebrání pronikání denního světla do všech místností.

 

Dekorace interiéru hrála velikou roli. Tento apartmán je postaven na vnitřních vztazích a kombinacích materiálů, které se k sobě dokonale hodí – dřevo a mramor a měď a beton.