Dlažba a dlaždice jako nestárnoucí prvek interiéru

Inna J. Serba
19. Červenec 2016

Kdo říká, že dlaždičky a dlažba patří jedině do koupelny? Pojďme toto zastaralé pravidlo změnit díky několika tipům a inspiracím, kam všude můžeme hravě tento prvek zakomponovat do interiéru.

 

Dlaždičková zeď

 

Možná, že vás jako první při tomto slovním spojení napadne stará retro koupelna s modrými dlaždičkami od podlahy až ke stropu. Budete se možná divit, ale taková zeď se hodí nejen tam, nebo spíše, díky správnému nápadu a motivu můžete snadno jakoukoliv místnost přetvořit do různých stylů, například středomořského, uvolněně bohémského nebo čistě moderního.

 

Mít dlaždičky v obýváku už není nic, čím byste někoho šokovali. A když už, tak jistě příjemně a originálně. Dlaždičky jsou zajímavou alternativou pro tapety, tudíž stačí opravdu malý kousek zdi a paráda je na světě.

Kontrast v čele

 

Právě již zmiňované koupelny nám naopak dávají prostor k plošnému použití dlaždic na zdi, kde působí přirozeně. Můžete proto využít hry kontrastu, kdy proti sobě zvolíte vhodnou dvojici dlaždiček na zeď a dlažby na podlahu. Zde klidně popusťte uzdu fantazii, dlažba a obklad nemusí ladit stylem či tvarem, stačí, když spolu hrají příjemnou hru.

 

V předsíních můžete naopak vyzkoušet plošné pokrytí podlahy mozaikou či menšími vzory dlaždic místo koberce a sladit ji s nábytkem. Pod dlažbu umístíte v pohodě podlahové vytápění, takže se nemusíte bát, že vás na ní budou v zimě zebat nohy. Odvážným typem dlaždic jsou ty s geometrickým vzorem, které vytváří dojem složité struktury.

Jako dřevo

 

Novinkou ve světě dlažby, se kterou se můžete setkat, je kombinace toho nejlepší z tvrdého přírodního odolného dřeva a laminátu, který odpuzuje vodu a nestojí moc, kdy vznikne něco ve stylu „dřevěné dlažby“. Její přednosti jsou především v tom, že je dostupná ve všech možných rozměrech a povrchových úpravách, můžete ji použít v koupelně, kuchyni, prádelně i pracovně, kdy vám poskytne dokonalý vzhled dřeva s těmi nejlepšími vlastnostmi odolné dlažby.

 

Z tohoto typu dlažby můžete vytvořit i „parkety“, které ty pravé dřevěné dokonale kopírují a přitom nehrozí, že se tak snadno mohou poškodit.

Kuchyňský obklad

 

Obklad za pracovní deskou v kuchyni je taková klasika, i když v dnešní době trochu upadá s tím, jak rádi využíváme místo kachliček sklo a jiné druhy povrchových úprav. Kromě praktičnosti můžeme v kuchyni využít taky dekorativnost obkladu, vytvořit z něj ústřední bod kuchyně, který bude udávat styl zbytku zařízení.

Všude možně

 

Dlaždičkový obklad můžeme hravě využít na více místech v bytě. Výborně se hodí jako obklad krbu a komínu. Obložit můžete také například schody, opět díky promyšlenému vzoru můžete ze schodiště vytvořit originální prvek vašeho domu. Velice populární je mozaika, která asi nikdy nevyjde z módy. Můžete vyzkoušet i mozaiku se zrcadlem pro vytvoření zajímavého motivu na zdi, např. v předsíni nebo i v obývacím pokoji.

 

Díky kouskům zrcadla dodáte místnosti i jedinečný jas a třpyt díky světelným odrazům. Stylové staré středomořské domy jsou dlaždičkami poseté „od hlavy až k patě“ a přitom vůbec nepůsobí monotónně či studeně.