Bydlení uprostřed brazilského pralesu

Dominika Tesárková
25. Červenec 2016

Ateliér Marko Brajovic navrhl stavbu v brazilském lese s minimálním dopadem na životní prostředí. Projekt dostal od místních obyvatelů přezdívku "ARCA" díky svému vzhledu. Dům dokonale zapadá mezi místní specifickou brazilskou architekturu a vytváří příjemné prostředí k odpočinku.

Již od prvního návrhu se architekti rozhodli pro plášť budovy, který nepotřebuje žádné podpěry navíc. Vznikl tak nápad vyřešit zastřešení tímto způsobem.

Dům se skládá z modulů z oceli,hliníku a zinku, jejichž smontování trvalo pouhý týden. Stejně tak rychle je možná stavbu zase rozmontovat a přemístit na jiné místo.

Vnitřní podpěrná stěna je tlustá jen 3 centimetry, proto je vystužena pomocí ocelových tyčí, které celou strukturu domu drží pohromadě.

Stavba je určena pro dvě rodiny s dětmi. Nachází se zde plně vybavená kuchyň, koupelna a velkorysý otevřený prostor. Ten může sloužit jako obývací pokoj, nebo se dá přeměnit na ložnici.

Hlavní myšlenkou návrhu bylo vytvořit víkendový dům, případně zázemí pro kreativce. Místo nabízí možnost pracovat v příjemném prostředí obklopeném přírodou a umožňuje z ní čerpat inspiraci.

Stavba se nachází v blízkosti vodopádu Perequé, na hranici s národním parkem Parque da Bocaina a 10 kilometrů od malebného městečka Paraty, známého pro své kulturní dědictví.