Bydlení uprostřed divoké džungle

Tereza Hrdličková
22. Leden 2018

Návrh tropického sídla od studia MK27 měl za úkol zintenzivnit vztah mezi architekturou a okolní bujnou vegetací. Dům je výjimečný jak blízkostí deštného pralesa v horách, tak i výhledem na oceán. Hned na úvod se ale nabízí otázka. Může být snad něco víc surrealistického, než stavět v krásné divoké panenské přírodě stavby z moderního, surového materiálu jako je beton? Z nějakého záhadného důvodu to ale spolu funguje. Pojďme se o tom společně hned přesvědčit.


  • Architekt: Marcio Kogan  a Samanta Cafardo - Studio MK27 
  • Místo: Guarujá, Brazílie
  • Realizace: 2015
  • Plocha: 805 m2
  • Fotografie: Fernando Guerra

Stavba působí jako by samovolně vystupovala v kopců divokého, neustále přerůstajícího tropického pralesa a byla jeho nepostradatelnou součástí již několik tisíce let. 

Hlavní hmota je vyvýšena několik metrů od země a stavba samotná je zasazena přímo do kamenitého terénu, což vidíme detailně na fotografii. V přední části konstrukce byly navíc použity dva pilíře, které drží celou stavbu v bezpečí nad horou. 

Dům je vertikálně rozdělen na 3 patra.

 

V přízemí se nachází velkorysý otevřený prostor, ke kterému je připojen stinný přístřešek pro děti. Tam mohou volně hrát jakékoliv hry a provádět veškeré činnosti, které jsou užitečné pro jejich přirozený rozvoj. 

 

V prvním patře najdeme hned několik ložnic.

 

A nakonec ve třetím a posledním patře je malinko netypicky situována celá společná plocha domu včetně obývacího pokoje, kuchyně a bazénu. 

Přímý vchod do domu vede skrz betonový schodišťový prostor, jehož dominantou a jediným zdobným prvkem je světelné mistrovské dílo od uznávaného umělce Olafura Eliassona. 

K většině ložnic přiléhají kouzelné verandy s houpacími sítěmi, které tvoří prostor navíc pro individuální odpočinek či relax ve dvou. 

V interiéru i exteriéru jsou použity dva hlavní materiály - beton a dřevo. Opaky se přitahují skutečně i v designu. Chladný beton a teplé dřevo tvoří nápaditou kombinaci a skvěle spolu vychází. Navíc ve vhodné úpravě s exotickými dřevinami, dokáží ustát i vlhčí prostředí, kterými jihoamerické pralesy jsou. 

Vegetace a rostliny prostupují v tomto domově naprosto vším. Nezáleží zda se zrovna kocháte výhledem na střeše nebo pozorujete okolí skrz koruny stromů. Vždy je vám divoká příroda přímo na dosah ruky.