Moderní prefabrikovaný mini-domek v srdci Estonska

Tereza Hrdličková
29. Červenec 2016

Pasivní dům většinou vyžaduje odlišné řešení, jelikož vzniká za jiných podmínek a okolností. KODA je ale výjimka, kterou si můžete odvézt kamkoliv. Má tu schopnost se přizpůsobovat kdekoliv a kdykoliv okolnímu prostředí.  Tento mini-domek je tedy zcela pohyblivý a udržitelný zároveň. Dům má malou členitost a kompaktní tvar. Za návrhem stojí více než 100 odborníků z různých odvětví, kteří vytvořili tento prototyp. 

 

Součástí jejich filosofie je "zelené" myšlení, "zdravé" bydlení, propracovaný design, svoboda pohybu a v neposlední řadě i přesnost účelu. ´Řekněme své ano a toto vše můžeme mít na svém pozemku v pouhých 7 hodinách.


  • Architekt: Kodasema
  • Místo: Tallinn, Estonia
  • Realizace: 2016
  • Fotografie: Paul Kuimet

Autoři věnovali pozornost výběru místa tohoto prototypu. Díky této lokaci solární zisky nejsou snižované okolní zástavbou. V ideálním případě by měl stát na pozemku dům zcela nestíněn

Největší plocha oken by správně měla být vždy orientována na jih, případně jihovýchod-jihozápad. Zároveň dispozice místností musí být navržena s ohledem na světové strany. Hlavní fasáda je celá prosklená a vhodně situována. V letních měsících se musí pamatovat i na stínící prvky - zde jí tvoří předsazená betonová část. 

Solárními panely na střeše vrací více energie do rozvodné sítě, než se vůbec použije. Díky využívání inteligentních systémů žádná energie nepřijde na zmar. To zajišťují tenké, dobře izolované stěny (s hodnotou U 0,1 W / m²K), čtyřnásobné zasklení (s hodnotou U 0,3 W / m²K) a inovativní LED osvětlení a architektura (což umožní maximální využití slunce).

Nejběžnější "prefa" domy bývají tvaru kvádru nebo krychle. Výhodnější se také zdají být vícepatrové varianty. V tomto případě ve druhém patře je umístěna pouze ložnice a společné části domu najdeme v přízemí. 

Přemýšlíte o vhodném typu fasády? Oblečte i Váš dům do nového kabátu z pohledového betonu. Tato technika dává viniknout textuře materiálu