Strop vznášející se až do nebes

Tereza Hrdličková
15. Leden 2018

Bílé stěny, pohledový beton a borovicové dřevo. Tato kombinace zní sice možná lehce ohraně, ale vždy spíše záleží na kvalitě zpracování a posunutí hranic o krok dál. Studio Amitzi Architects toho dosáhlo pomocí "létajícímu" stropu, který je dominantou celé stavby. Materiály ve své přirozenosti jsou jednoduché a elegantní zároveň. Byly použity jak v interiéru, tak i exteriéru. Díky tomu se dosáhlo perfektní harmonie mezi architekturou a okolím budovy.


  • Architekt: Amitzi Architects
  • Místo: Bnei Dror, Israel
  • Realizace: 2011
  • Plocha: 300 m2
  • Fotografie: Uzi Porat

Orientace domu na pozemku bere ohled na přímé sluneční záření a zastínění okolní hustou zástavbou v sousedství. Společné prostory, které využívá rodina se 3 dětmi, je situována na jih směrem do zahrady. To poskytuje dostatek přirozeného světla. Důležitá je velikost prosklených částí na fasádě, při čemž největší plocha oken by měla být vždy orientována právě na jih. 

Betonový strop se vznáší 60 centimetrů nad obvodovými stěnami. Ten dodává domu neuvěřitelný šmrnc a živost. Na jeho zachycení byly použity odolné ocelové sloupy. Boční stěny domu jsou ale zcela bez oken. Hlavním důvodem bylo zajištění dostatečného soukromí pro majitele. Obývací pokoj se tedy otevírá pouze do zadní zahrady. 

Stropní převisy zajišťují stínění proti celkovému přehřívání interiéru. Zároveň ale i brání nezvaným pohledům z přilehlých vyšších domů. Vnitřní dispozici je nutno mít vždy navrženou s ohledem na teplotní režim, jeho regulaci i potřebu denního osvětlení.

Útulná ložnice je záměrně částečně "zapuštěna" do země a směřuje na sever. Přesto ale dostatečné množství světla proudí celý den dovnitř. Soukromí a ničím nerušený kvalitní spánek byl hlavním požadavkem majitelů. 

Koupelny, které patří k nejteplejším místnostem, je nejvhodnější situovat blíže ke středu domu na rozdíl od ostatních místností. Interiér této skvěle ladí se zbytkem domu. Barva borovicového dřeva krásně vyniká na bílém plátně. Šedé kachličky k tomu perfektně dotváří doplňkovou paletu barev a zároveň svojí strukturou kontrastují hladkému povrchu vybavení místnosti.