Toužíte po flexibilním a eko bydlení? Pořiďte si mobilní domek!

Pavla Kubu
1. Květen 2017

Mobilní domek může být zajímavou alternativou bydlení zejména v případě, že toužíte po blízkém kontaktu s přírodou a zároveň nechcete být trvale vázáni na jedno místo. V České republice stále není tento způsob bydlení příliš rozšířen, ovšem na západ od nás (především za velkou louží) jsou mobilní domy již naprosto běžnou součástí života.

 

Na stabilním místě nabízí mobilní dům veškerý komfort klasického domu. Může být i kanceláří či rekreační chatou. Tímto způsobem ho využívají zejména Nizozemci. Dnes vám chceme představit jeden sympatický mobilní domek pocházející právě z Holandska.


Autor: Walden Studio

Lokalita: The Netherlands 6681 Bemmel, Holandsko


Do domku se vstupuje hlavními dveřmi s prosklennými výplněni. Hned za nimi se nachází pohodlná rohová pohovka, která slouží také jako úložný prostor, případně může být přeměněna na malý jídelní stolek. V centru prostoru je umístěna menší kuchyň, pracovní stolek a schůdky vedoucí do vestavěného patra. Schody nabízí dostatek úložných prostor a ukryla se pod ně dokonce i chladnička.

 

Pravděpodobně nejvíce charakteristickým prvkem domu je množství denního světla, které sem prochází díky čtyřem střešním oknům. Vnitřní prostor domu tak i přes svoji malou velikost působí vzdušně a transparentně. Tento dojem je ještě posílen použitím lehkých materiálů jako je březová překližka a bíle natřenými stěnami.

 

Malými kamny na dřevo lze bez problémů vytopit celý prostor domku a střecha je vybavena třemi velkými solárními panely, které produkují dostatek potřebné elektřiny.  Domek má tzv. kompostovací WC, které se nesplachuje. Není tedy potřeba stavět žádnou kanalizaci, ani přivádět vodu a kopat jímku. Díky tomu se šetří pitná voda i stavební náklady. Nevzniká tak vlastně žádný odpad, ale pouze užitečný humus, který lze využít např. na vlastním záhonku.