Pohádka o domě v tajemném lese

Tereza Hrdličková
25. Červenec 2016

Láká Vás bydlení v přírodě? Z těchto hustých jedlových lesů kanadského Québecu na nás okamžitě dýchá atmosféra, která nás navrací do příběhů dětských let. Pokud si toužíte pročistit mysl a odpočinout od vymožeností moderního světa, nechte se inspirovat tímto domečkem, který Vaše požadavky splní na výbornou. Obyvatelé jsou obklopeni jen stromy a dýchají denně ten nejčerstvější vzduch. Jejich dětem je navíc poskytnuto toto svobodné místo pro přirozený rozvoj, který vychází z vnitřní potřeby učit se, zkoumat a objevovat nové věci. 


 

Hmotu této lesní vily tvoří dvojitý trojboký hranol, jehož vrcholy připomínají dva vedle sebe stojící stromy. Tmavá fasáda neuvěřitelně koresponduje a nahrává do karet záhadnosti okolního prostředí. 

Dům v podstatě tvoří dvě hlavní části. Široké vnější schodiště odhaluje navíc přirozený sklon a vede nás přímo do přízemí. Impozantní konzola vymezuje krytou terasu, která nabízí obyvatelům extra prostor pro trávení společných chvil. V celém konceptu je silně cítit hravost vztahu rodič-dítě, který podporuje dětskou fantazii a imaginaci. 

Přední strana fasády a celkově společný obytný prostor má prosklené stěny, které se snaží odstranit hranice mezi architekturou a krajinou. Člověk se skutečně cítí být součástí dění všeho kolem. 

Interiér je velice skromně navržen, tak aby poskytl dostatek volnosti dětem i uvnitř a v ničem jejich pohyb po domě neomezoval. Minimum nábytku a světlá barevná kompozice silně kontrastuje s vnější obálkou. 

Soukromá část domu je složena s několika "buněk", které jsou navzájem odděleny pouze příčkou s průchody, ve kterých jakoby náhodu chybí dveře. 

Hlavni ložnice je také přímo propojena s přilehlou koupelnou. Majitelé jsou ve spojení s přírodou po většinu svého času. 

Hlavní roli hraje hraje dřevo s různými povrchovými úpravami a beton, který je použit jak na většinu podlah uvnitř, tak i tvoří kontinuitu v exteriéru. Červená je zde jedinou doplňkovou barvou a společně se zelení vytváří na první pohled sice lehce divoký koktejl, ale vzápětí si uvědomíme, že se k sobě báječně hodí a tvoří harmonický pár.