Apartmán v Mexico City, jehož prostor dělí důmyslný systém polic

Inna J. Serba
20. Červenec 2016

Pohodlně se usaďte a prohlédněte si apartmán z rukou architektonického studia Archetonic, který přináší něco zcela nového. Základním předpokladem návrhu bylo zvýšit svobodu, flexibilitu a transformaci celého prostoru.

 

Design byl založený na využití výhledů do zahrad, které obklopují budovu, přirozeného světla a tepla zesíleného díky jihovýchodní orientaci. Kromě toho pracuje také s dvojitou výškou stropů a celkově jde o neobvyklou stavbu tohoto druhu, proto si vyžádala zřetelné a flexibilní řešení.

V bytě žije mladý pár, který se chtěl odprostit od limitů při budoucímu rozšiřování rodinného prostoru. Přáli si co nejvíce flexibilní, prostorný a adaptabilní prostor k žití. K dosažení tohoto cíle se architekti s majiteli dohodli na jednoduché čisté geometrii, ukotvené kolem středového koridoru jako srdce otevřeného a polootevřeného prostoru s maximální možností pro vizuální komunikaci v celém domě, zároveň se zachováním totožnosti každého jednotlivého prostoru.

Podél chodby, která je spojnicí všech prostor, se umístilo několik dřevěných dveří dosahujících plné výšky prostoru, které se posunují a mění viditelnost mezi místnostmi a také mění jejich hranice. Mezitím rozložení pevného systému speciálně navrženého do tohoto bytového prostoru určuje, jak mohou být prostory transformovány a uzpůsobeny v průběhu času a potřeb.

 

Mezi materiály najdeme s cílem dosáhnout čistého a jednoduchého vzhledu světlý dekor dřeva, bílý kámen a černý kovový materiál, které jsou dokonale zkombinované s uměleckými díly.

Byt se nachází na jednom podlaží a zahrnuje vstupní halu, obývací pokoj, jídelnu, kuchyň, TV místnost a tři ložnice. Všechny prostory jsou dobře přirozeně osvětlené a větrané díky velkým oknům, které rozšiřují prostor až ven.