Industriální loftový byt se španělským charakterem

Dominika Tesárková
22. Červenec 2016

Loftový byt v centru Barcelony je dílem španělského architektonického studia Meta-studio. Poprvé, když vstoupily do budovy staré textilní fabriky, tak je atmosféra místa uchvátila. Byl to sice prázdný prostor, zato s bohatou historií. Prostor jim umožnil absolutní svobodu při navrhování, kterou maximálně využili.

Jedním z požadavků zadavatele bylo zachování vzdušného, otevřeného prostoru, bez ztráty intimity. Chtěli útulné prostředí s rodinnou atmosférou.

Zcela otevřený obytný prostor využívá všech výhod, co se mu nabízí. Je zde vysoká výška stropů a výrazná perspektiva. To umožnilo vytvoření "noční zóny" pomocí mezipatra odděleného knihovnou.

Z mezipatra vedou rekonstruované schody na střešní terasu, ze které máte Barcelonu jako na dlani.

Nějvětší výzvou bylo vyřešení přístupu na mezipatro, které bylo zkomplikováno železnými trámy. Architekti  důmyslně zareagovali a navrhli mobilní posuvné schody. Dá se s nimi pohybovat po celé šířce knihovny a umožňují vstup na jakoukoliv část mezipatra.

Při volbě materiálu se dbalo na zachování neutrálního charakteru interiéru. Díky tomu bylo možné ozvláštnit prostor užitím originálních prvků, jako třeba velká okna, nebo zachování trámového systému.

Nejvíce se zde vyskytuje dřevo v podobě dřevěné podlahy nebo nábytku. Kontrast mu tvoří kov, který je použit na schodech, trámech a detailech mobiliáře.

Cílem bylo zachovat vzhled připomínající apartmány z 19. století v Barceloně.