Podlehněme kouzlu keramických obkladů

Tereza Hrdličková
23. Leden 2018

Obklady obecně umí skvěle proměnit náš domov - jak v celoplošném měřítku, tak i v pouhém detailu. Zvolená část, kterou chceme obkládat, by měla ale především ladit s celkovým charakterem interiéru. Keramiku sice řadíme mezi tradiční materiál, ale dnes v době neomezených možností toho máme skutečně hodně na výběr.

 

Je libo ty hladké, lesklé, matné nebo snad lapované (střídání lesku a matu) ? Zaujali Vás ty jednobarevné zdobené ruční malbou? 

V kuchyni je třeba myslet na praktičnost. Důležitá je hlavně omyvatelnost povrchu a jeho snadná údržba. Obklad nejčastěji umisťujeme v bezprostřední blízkosti pracovní plochy, dřezu a varné desky. S ohledem na minimalismus byly zvoleny čistě bílé kachličky, které korespondují se sněhově bílými stěnami a dávají světlému dřevu možnost vyniknout. 

Nemusíme ale zůstávat při zemi. Obložit si můžeme celou stěnu za pracovní plochou kuchyně. Okamžitě se tím stane dominantním dekorativním prvkem celé místnosti. Černo-bílá kombinace je nadčasová a neurazí nikoho. 

Často zapomínáme na podlahy. Keramiku ale můžeme použít právě i na její pokrytí a pozvednout tím celý prostor na duchu. Dnes se dají skutečně sehnat velice extravagantní kousky, ale upřímně černo-bílé kosočtverce jsou klasiku, která nikdy nezklame. Skvělý tip je použít stejnou dlažbu i do přilehlé chodby a snadným způsobem tím místnosti propojit. 

V koupelnách keramické obklady nacházíme asi nejčastěji. Pokud ale sáhneme po větších a výraznějších vzorech, které použijeme na podlahu i stěnu, opticky tím místnosti přidáme na výšce. Experimentuje s povrchovou úpravou. V tomto případě cihlovou stěnu s drsnou strukturou skvěle doplní hladká, matná glazura. 

Odvažte se a přiveďte si keramiku rovnou do Vašich snů. Ano i ložnice je skvělé místo, kde vyzkoušet něco neočekávaného a překvapujícího. Zvolte netradiční velikost formátu. Kombinace různých velikostí je doslova čarovná. 

Nemějte obavy spolu kombinovat různé motivy. Modré kachličky si perfektně rozumí se světle laděnou kuchyňskou linkou. 

Obecně platí že výrazné barvy jsou více vhodné na menší předměty a doplňky. Pokud ale použijete hlavně barvy (i více najednou), které jsou hojně zastoupené v přírodě, místnost bude působit uklidňujícím dojmem a pozitivně ovlivňovat naši psychiku. 

Méně není vždy více. Naslouchejme prostoru, který si o své barevné ladění často řekne sám. K rustikálnímu dřevu nádherně pasují pestrobarevné kachličky s přírodními motivy a matnou glazurou.