Útulná chata v horách s kouzelnou rodinnou atmosférou

Dominika Tesárková
22. Duben 2017

Horský dům z architektonického studia Reiulf Ramstad Arkitekter slouží jako celoroční útočiště pro 5člennou rodinu. Stavba se nachází v horách nad norským městem Ål. Architekti z tohot místa vytěžili maximum a skvěle dům přizpůsobili terénu i okolní přírodě. Parcela je obklopena stezkami jak pro pěší turistiku, tak pro lyžaře, vytváří tak ideální místo pro dovolenou.

Jednoduchost a skromnost jsou hlavní chrakteristikou domu. Stavba je složena ze dvou křídel, uspořádaných do tvaru písmene "V". 

V hlavním křídle se nachází hala, jídelna, kuchyň a obývací pokoj. Druhé křídlo tvoří koupelna spolu s třemi ložnicemi a dětským pokojem.

Celoskleněná stěna je zdrojem příjemného přirozeného denního světla. Zároveň transparentnost  stěny navozuje pocit spojení s přírodou.

Interiér je jednoduchý, ale rafinovaně řešený. Do každé ložnice se vstupuje z chodby přes posuvné dveře. Na konci chodby se nachází dětský pokoj.

Součástí interiéru jsou útulné niky k posezení, které poskytují ideální místo k relaxaci a rozjímání.

Fasáda domu je z dřevěných latí z borovice. Volba materiálu skvěle vytváří homogenní vzhled domu s okolím.

Stavba byla na parcele strategicky umístěna a poskytuje přímý vstup do domu. Při navrhování vzhledu byla jednou z inspirací místní architektura. Materiál fasády a dostatek světla koresponduje s okolní architekturou.