Obchod se stromem uprostřed

Tomáš Čech
20. Červenec 2016

Ateliér Standard Studio odvedl dobrou práci při návrhu obchodu Cold Press Juicery, a proto ho majitel oslovil i při zakládání druhé pobočky. Vznikl symbolický interiér s překvapením, příjemné místo uprostřed denního ruchu Amsterdamu.


Autor: Standard Studio

Studie: 2015

Realizace: 2016

Plocha: 23 m2

Místo: Amsterdam I Nizozemsko


Na rohu ulic Herengracht a Gasthuismolensteeg vytvořili prostor, který se každým svým detailem k něčemu odkazuje. Přímo doprostřed nechali umístit vzrostlý strom. Důvody pro tento neobvyklý krok jsou hned dva. V obchodě se prodávají nápoje z výhradně čerstvých surovin, a tak se použití přírodního motivu nabízelo. Je to jakýsi protiklad uliček plných lidí, které se nacházejí za rohem. Zeleň zároveň připomíná rozsáhlé zahrady, které jsou uvnitř bloků domů v této čtvrti. Málokdo z kolemjdoucích o nich ví, strom se tedy stává jejich symbolickou značkou.

 

Použité materiály a barevnost se odkazují k vizuální identitě, kterou pro obchod zpracovalo studio Build in Amsterdam. Právě odsud pochází použití černé, růžové a nakloněných dřevěných latí. Ty částečně akcentují, částečně skrývají a zároveň přinášejí do interiéru teplo a přírodní element. Opět. Některé části jsou také obložený zrcadlem, aby se nevelký prostor opticky zvětšil.

 

„Jaké má mít zeleň místo v našich životech? A jaké v architektuře? Jaký má být jejich vztah? Má jedno určovat druhé? Jak se vypořádat s rozdílnými měřítky? Rozměrovými i časovými. Kde je hrana dnes často skloňované udržitelnosti?“

Uprostřed Amsterdamu, v místech kde se střídají malé uličky s vodními kanály, by jen málokdo očekával interiérový prostor se stromem uprostřed. Je to nejen výborná symbolika, ale i skvělý reklamní tah.

Pod zemí je umístěn prostorný rezervoár plný speciální úrodné půdy a zavlažovaní. Strom tak nebude strádat a může příjemně růst. Jeho rozměry jsou velmi vhodně zvoleny. Koruna začíná až nad hlavami nakupujících, ničemu tak nebrání.

Motiv na pultu přesně odpovídá vizuální identitě vytvořené ateliérem Build in Amsterdam. Stejné lomení je pojednáno trochu jinými materiály. Dvě části tvoří popráškovaná ocel, ta třetí je složená z dřevěných latí. Ty jsou použity i na stropě a nesmírně elegantně přecházejí do obložení stěny.

Návštěvníci si nápoje vybírají z lednic, kterou jsou zasunuty do zdi, aby nepůsobily zbytečně objemným dojmem. Podél jedné zdi jsou umístěny stoličky a malý pult, podél druhé pak lavice. Ta je rovněž z dřevěných latí.

Podnik tvoří v podstatě dvě části. Zázemí je odděleno pultem a zabírá více než polovinu celého půdorysu. Je zde i toaleta pro zaměstnance. Prostor pro zákazníky je ze dvou stran lemován výlohami, je tedy více než dostatečně prosvětlen. Strom je umístěn v samém středu.