Nadpřirozená lehkost bytí v malostranském půdním apartmá

Pavla Kubu
31. Leden 2018

Krásné činžovní prostory v centru Prahy by byl přímo hřích nevyužít. To si myslel také jejich majitel a oslovil architekty s požadavkem na vypracování návrhu interiéru. Byt je navržen jako bydlení pro mladý pár, který využije výhody dobré lokality v srdci města. Návrh v jemném industriálním stylu se opírá o krásu půdního prostoru a výhledy z oken na střechy Starého Města.


Autor: MIO architects

Lokalita: Praha, Staré Město


Ve spodní úrovni bytu se nachází vstupní prostor se schodištěm, který je doplněn prostornou šatnou s koupelnou s WC. Po točitých schodech se dostaneme do horního podlaží bytu. Zde najdeme hlavní obytný prostor, který je řešen jako otevřená vzdušná místnost s kuchyní a jídelnou. Jednotlivé funkční zóny pohledově odděluje pouze komínové těleso. Díky bílému obložení nijak nenarušuje dojem lehkosti převládající v celém prostoru.

 

Byt disponuje několika vikýřovými a střešními okny v různých výškových úrovních. Ty umožňují světlu proniknout hluboko do centra dispozice a navíc nabízejí kouzelné výhledy na malostranské střechy. Nejnižší části půdy pod šikmou střechou byly využity jako úložné prostory a doplněny nábytkem na míru.

 

Soukromá část bytu byla řešena samostatně. Do ložnice se vstupuje předsíňkou se šatní skříní, za kterou se nachází půvabný a originálně řešený prostor. Vzhledem k jeho malé velikosti sem nemohla být umístěna standardní slolitérní postel. Architekti vše vyřešili umístěním vestavného ležení na celou šířku místnosti. V okrajové části bytu se našlo místo dokonce i pro malou pracovnu s výstupem na terasu.