Bunkr, který je stánkem

Tomáš Čech
27. Červenec 2016

Město Bergen op Zoom se o své historické dědictví náležitě stará. Ostrovní pevnost, v holandštině nazývanou „ravelijn“, obohatilo o informační stánek skrytý ve valu. Jeho autory jsou tvůrci ze studia RO&AD Architecten.


Autor: RO&AD Architecten

Realizace: 2015 I 4 měsíce

Místo: Bergen op Zoom I Nizozemsko


Návrh využívá jeden z valů, které ostrov lemují po všech stranách. Právě tento není původní, protože během války nehrozilo ze strany města nebezpečí a byl tedy v dané době zbourán. Nebyla tedy poškozena historická hodnota, a objekt tak byl do svahu zakomponován. Tvoří jej informační kiosek a dvě toalety. Vstupy do nich vedou skrz zářezy do země, tedy ne nepodobně jako tomu je u bunkrů.

 

„Informační stánek v Bergen op Zoom v sobě umí skloubit dvě vlastnosti, jejichž symbióza je jen málokdy samozřejmostí – citlivost a osobitost. Není totiž vůbec jednoduché najít v kontextuálním řešení dostatek prostoru pro vlastní výraz. Zde se to povedlo více než výborně!“

Zeleň je ponechána natolik divoce, že vstupy takřka skrývá. Člověk by mohl mít dokonce strach sem jít. Vzhledem k původní funkci místa, které sloužilo jako fortifikace, je to však jen napůl citlivé a napůl vtipné doplnění atmosféry.

Interiér infostánku se k návštěvníkům otevírá jen jediným, nahoru se vyklápěcím otvorem. Připadáte si, jako byste předstoupili před pomyslnou střílnu. Na druhou stranu je úžasné, že pult tvoří celou jednu stěnu prostoru. Působí to vřelým a otevřeným dojmem.

Stísněnost a nedostatek světla nehrozí. Horní světlík ho dovnitř vpouští naprostý dostatek. Vzhledem k estetice exteriéru je to překvapující pocit. Celá konstrukce včetně interiérových prvků je vytvořena ze dřeva Accoya.

Vstup, zářez do země, je zalomen. A až zde se skrývají toalety. Naproti nim, na obrázku napravo, je pak instalováno umyvadlo. Obě strany objektu jsou symetrické, pro pány a pro dámy. Zároveň je zde také vchod do samotného kiosku.

Geometrie interiéru pracuje s motivem zkosení. Vstupy po stranách i samotný kiosek mají zkosené stěny, směrem do hloubky se tedy rozšiřují. Vzniká tak kombinace dynamického a statického, které je tvořené zaústěním objektu pod zem.

Stavba je součástí série intervencí, které město Bergen op Zoom na místě pevnosti podniká. Snaží se ji tak zatraktivnit a podpořit její význam coby veřejného prostoru. Takováto péče, pokud se dělá aspoň částečně uváženě a rozumně, bude vždy krokem správným směrem.