Úchvatné bydlení s výhledem na deštný prales i oceán

Tereza Hrdličková
11. Červenec 2016

Během několika málo vteřin se zamilujete do této nádherné nemovitosti, která leží vysoko na hřebenech australských deštných pralesů v oblasti Sunshine Coast. Tento dům má úžasnou polohu a poskytuje fantastické výhledy. Život můžeme prožít kvalitně jen jednou.

 

Pojďme se společně vydat na cestu do ráje, který najdeme na jih od rovníku. Dnes se všichni stále častěji snažíme najít cestu zpět k přírodě, být jí co nejblíže a zachovat si také své soukromí. Právě tento pozemek plní nároky i těch nejnáročnějších.


  • Architekt: Teeland Architects
  • Realizace: 2015
  • Místo: Sunshine Coast QLD, Australia
  • Fotografie: Jared Fowler
  • Plocha: 450 m 

Dům se nachází dostatečně daleko od přelidněných oblastí v blízkosti deštného pralesa, potoků a vodopádů. Architektonicky dům navíc přirozeně kopíruje linii topografie terénu a nabízí majitelům neuvěřitelné spojení s okolím. Příroda je zde na dosah ruky každému. kdo sem zavítá. 

Hlavní výzvou bylo splnit požadavek, který měl za úkol poskytnout jak panoramatický výhled k Tichému oceánu na východ, tak i využít co nejvíce severní orientace směrem k pralesu. Klimatické podmínky, členitost terénu a povětrnost hrály také velmi důležitou roli v návrhu. Řešením se stala chráněná terasa  a samotné vykonzolování přední části zástavby ocelovou konstrukcí, která je pevně zakotvena ve skále.

 

Díky tomu dům působí jako by se vznášel nad krajinou

Tmavá fasáda umocňuje celkový dojem, že budova je rozšířením okolní krajiny - barva je stejně tajuplná jako okolní "tropické lesy". 

Velká okna vdechnou minimalistickému interiéru živost, vzdušnost a prostornost. Naplní obývací pokoj také světlem a ten již nikdy nebude považován za pouhou televizní místnost. Nyní bude sloužit k relaxaci a skutečné zábavě. 

Společné části bydlení - obývací pokoj, kuchyň a jídelna, jsou směřovány přednostně na východ, kde se nachází venkovní bazén s výhledem na oceán. Otevřená dispozice nabízí dostatečný pocit volnosti. 

Soukromí ložnice včetně koupelny je umístěno záměrně na sever k pralesu, aby poskytlo dostatečné ticho a klid. Interiér je opět velice skromný a elegantní zároveň. Převládají přírodní materiály a bílá barva, která perfektně kontrastuje s venkovní obálkou domu. 

Ochrana životního prostředí sehrála důležitou roli pro majitele, kteří jsou vášnivý zahradníci. Dům byl navržen jako samostatně stojící eco jednotka. Veškerá energie je získávána skrz solární panely. Všechna odpadní voda je recyklována, shromažďována ve vodních nádržích a následně využívána k regeneraci okolní vegetace. 

"Oka architektury" byla zvolena v různých velikostech. Zároveň i odlišné členění na plátně fasády potvrzuje postavení okna jako dominujícího výtvarného činitele této stavby. Stejně jak je chápáno protikladně postavení stěna - okno bylo zvoleno i barevné provedení černá - bílá. Světlý rám na tmavém pozadí okna opticky zvyšuje. Malé okenní otvory lehce ubírají na monumentalitě stavby a celkově vše harmonizují.