Netradiční zahrada v oblacích Istanbulu

Tomáš Čech
18. Červenec 2016

Architektonická kancelář SO? sídlící v Istanbulu vytvořila na břehu úžiny Bospor prostornou instalaci. Osciluje mezi sochou, zahradou a přístřeškem. Netradičním způsobem obohacuje veřejný prostor, hledá hranici možností role architekta.


Autor: SO?

Realizace: 2016

Plocha: 60 m2

Místo: Istanbul I Turecko


Již dnes velmi přeplněné místo nechtěli tvůrci ještě dále zmenšovat plochou parku, zeleně. Ve stylu Le Corbusiera zavěsili zahradu do prostoru. V květináčích zde roste zeleň, lidé ji zkoumají, hrají si s ní a skrývají se pod ní před sluncem a žárem. Je umístěna na kladkách na kovové rámové konstrukci. Spustí-li někdo jeden květináč, vytáhne se druhý, propojený. Lidé tak sami mohou ovlivnit aktuální vzhled celé instalace. Architekti jim již stavbu „odevzdali“!

 

"Interakce je fenomén, který s každým dalším rokem získává na intenzitě - díky vývoji lidí, technologií a především stále většímu důrazu na zábavu. Lidé se chtějí bavit, chtějí užívat okamžiku. Jak toho může využít architektura? Myslím, že je to příležitost nalézt nové komunikační cesty, jak ji přiblížit lidem, jak je naučit architekturu vnímat. A to je klíčové!“

Na mírně vyvýšené platformě, která celku dodává na vážnosti a výjimečnosti, stojí prostá rámová konstrukce doplněná o zavětrování. Je zde i několik laviček, které umožňují klidné spočinutí a vychutnávání instalace ne zvenčí, ale přímo v ní.

Lidé díky ateliéru SO? Našli novou atraktivitu ve veřejném prostoru, nový cíl jejich pohybu po městě. Každé takové místo, pokud je provedeno uvážlivě, s nadhledem a adekvátně, přispívá ke kvalitě života ve městě.

Lidé zde posedávají a postávají, komunikují a přemýšlejí. Instalace s všeříkajícím názvem Sky garden se stala přirozenou součástí Istanbulu a úžiny Bospor. Přidala se tedy i k panoramatu pobřeží města.

Kladky vybízejí k interakci kolemjdoucích s instalací. U veškerých prvků umístěných ve veřejném prostoru je důležitá jejich odolnost. Jen málokdo s nimi totiž zachází s dostatečnou ohleduplností. Nesmí však být zapomínáno i na jiné hodnoty.

Podle jednoduchého výkresu by celek sestrojil běžný laik. Jsou zde rozměry všech prvků, naznačený je princip kladek. Důležitá je rovněž celková velikost, klíčové je lidské měřítko. Jinak by již zmíněná interakce byla značně omezena.