Norská stodola z hlavního města Osla

Tomáš Čech
13. Červenec 2016

Norské hlavní město Oslo aktivně přemýšlí o tom, jak se dále rozvíjet. Došlo mu totiž místo! Jednou z variant, kterou podporuje, je rozvoj venkovského života v dosahu metropole. Pod názvem „Kapesní farmy“ se rozvíjí komunitní bydlení.


Autor: Alberto Ballesteros Barea + Jon Erik Dybedal Brekken + Sara Cais Soler + Hiu Yeung Amos Chan + Raphael Fournier + Ingri Heggebø + Jørgen Joacim Høy + Silje Loe + Bao Trung Mai + Alexandra Niedermayr + Sigurd Strøm Nørsterud + Johann Sigurd Ruud + Marc Sanchez Olivares + Johan By Sørheim + Marine Vincentz + Vjera Sleutel

Supervizor: The Scarcity and Creativity Studio

Realizace: 2016

Plocha: 225 m2

Místo: Nes i Akershus I Norsko


Scarcity and Creativity Studio dostalo za úkol realizovat pro takovouto osadu stodolu. Základním požadavkem zadavatele bylo co nejpřirozenější zapojení do krajiny. Právě proto geometrie domu navazuje na křivky krajiny a lesa. Vstupy, vrata do objektu, jsou umístěny na jeho zadní straně, jako fasádní materiál byla zvolena dřevěná prkna.

 

„Město je složitý organismus. Procesy, které se v něm odehrávají, jsou komplexní. Není možné jej jen nechat žít. Je potřeba se o něj starat a s rozmyslem přemýšlet, kam se snažit jej posunout. Je třeba být trpělivý, ale akční zároveň. Řešení nepřijde ihned, setrvačnost fungování sídla je značná.“

Dům je v přírodě osazen volně. Tvar budov je volen zcela záměrně. Sklon střechy tvoří pomyslné propojení louky a lesa. Kolem objektu jsou zpevněné plochy realizovány jen v nejnižší možné míre, kterou vyžadovaly funkční požadavky.

Předpokládá se, že celou „Kapesní farmu“ budou tvořit čtyři správci. Jestli to budou rodiny, nebo jednotlivci, na tom nezáleží. Právě proto má stodola čtyři samostatné vstupy. I otvory podléhají ambicím co nejvíce zapojit objekt do krajiny, jsou tvořeny dřevěnými prkny stejně jako zbytek fasády.

Uvnitř prostor dělen není. Stodola je ve skutečnosti spíše jen přístřeškem, není od exteriéru izolovaná. Mezerami pronikají sluneční paprsky. Pro uskladnění techniky ani materiálu, není vnitřní klima příliš rozhodující. Stačí, když sem neprší.

Konstrukce stavby je realizována z jednotlivých prvků z OSB desek. Dimenze nosných prvků tomu byly racionálně přizpůsobena. Izolační vrstvu tvoří vlněný plech. Nad ním jsou pak prkna tvořící vizuální exteriérovou vrstvu.

Axonometrie jasně dokumentuje konstrukční schéma stavby. Rámová konstrukce jo doplněna o kolmé prvky a diagonální propojení. Následně je zde vlněný plech, vrstva latí a kontra-latí, a dřevěná prkna o rozměrech 23 x 36 mm. Mezi nimi jsou ponechány mezery rovněž 23 mm.