Milovníci přírody, těchto 6 kuchyní Vás donutí k rekonstrukci i té Vaší

Tereza Hrdličková
21. Leden 2018

Nechte se inspirovat a dopřejte Vaší kuchyni omlazovací kúru. Pokud Vám ale nestačí drobná estetická předělávka, odvažte se k radikálnějším změnám. Stále častěji potřebujeme odhodit každodenní starosti. Utíkáme z toho důvodu načerpat novou energii přímo do přírody, která vždy byla, je a zůstane nekonečným zdrojem inspirace. Proč ale nepřenést část z exteriéru přímo k nám domů, když víme, jak pozitivně dokáže ovlivnit naše nálady. 

Původně se jednalo o staré kamenné vinařství, které se proměnilo v čistý, moderní, mnimalistický dům. Kromě "starého" dřeva zde především kámen hraje dominantní roli. Nebojte se i vy zapojit tento nadčasový prvek, který působí sofistikovaně a elegantně zároveň. Navíc se jedná o jeden z nejodolnějších materiálů vůbec. Můžete ho využít  jako obklad stěn, podlahu, pracovní desku, parapet i jako součást nábytku. 

Kuchyně v tomto pohádkovém příbytku představuje samotné pulzující srdce domu, jenž se nalézá v odlehlých kanadských lesích. Prostor je naprosto otevřený přírodě a veškeré použité materiály - dřevo, lesklý beton harmonicky spolupracují s okolím. Nebojte se dřevo použít na stěnách a i jako obklad několika "ostrůvků". Místnost opticky rozjasníte a zvětšíte tím, že vše natřete na bílo. Kuchyň pak bude plná světla, bude působit vzdušně a světlé dřevo zároveň neuvěřitelně vynikne. 

Celá budova krásně zapadá do kompozice okolí, které je plné mokřad. Interiér kuchyně je prostý a elegantní zároveň. Hlavním materiálem bylo opět zvoleno dřevo v různých odstínech. Na takovou koncentraci ale v praxi opatrně. Vždy ideálně volte maximálně 2 dřeviny, které vycházejí se stejné barevné škály. 

Tento atypický "Afrikou" inspirovaný domek má střechu a stropy místností vyrobené z akátů, zatímco konstrukci tvoří ocelový přístřešek s dřevěnými okny. Uvnitř dochází ke kombinaci hned několika přírodních materiálů v dosti blízkých odstínech barevného spektra. Má- li krása přírodního materiálu (dřeva) vyniknout, dopřejte mu dostatečný kontrast se zbytkem. Kombinujte spolu materiály, které mají zcela opačné účinky -  dřevo s matnou, drsnou strukturou s lesklým, hladkým povrchem skla, kovu či keramického obkladu. 

Toto venkovské stavení  přirozeně splývá s tajemnou nádherou Peruánských And. Recyklovatelné materiály i tady byly použity ve své přirozenosti - kámen, dřevo, eukalyptus a cukrová třtina. Interiér plný dřeva hlavně v těch tmavších odstínech celé místo zatepluje, dodává pocit zabydlenosti. Všeho ale s mírou. Rustikálnějšího, bohémského stylu dosáhneme lehce kombinací různých textur, materiálů a předmětů, které nám poskytují pocit svobody. 

Tento malý "zelený" domeček v Oregonu je vyroben z čistě recyklovatelných materiálů. Základ opět tvoří osvědčená kombinace bílé barvy se dřevem (podlaha - bílý buk, stůl a stěna s detailem okna a "kryté" digestoře - ořešák). Nezapomínejme ale ani na další barvy. I kdyby se mělo jednat o pouhou drobnou dekoraci. V každém případě se řiďte pravidlem jedna základní a jedna doplňková barva. Rozhodně tímto způsobem nelze sáhnout vedle.