V hlavní roli - Tmavá kuchyňská linka

Inna J. Serba
23. Duben 2017

Tmavé kuchyňské linky v hlubokých, bohatých odstínech od hnědé až po černou si své místo v kuchyních drží stále i přes různé módní vlny. Často bývají spojené s klasickým či glamour stylem, kdy díky správným doplňkům zůstávají opravdu chic. Při instalaci tmavé kuchyňské linky si musíme dávat pozor na světlo, přirozené i vnitřní osvětlení.

Možná se budete divit, ale i do malých prostor můžete umístit tmavou linku, pokud si dobře pohrajete se světlem. Stačí dostatečně velká okna nebo skvěle vymyšlené vnitřní osvětlení. Můžete si pomoci také vhodnými povrchy. Tmavým linkám sluší lesk, který navíc odráží světlo, skvěle vám poslouží i světlá podlaha.

Tmavá linka dodá vaší kuchyni dramatičnost a styl. Prvky z vaší stylové kuchyně mohou plynule přecházet do dalších místností a utvořit tak harmonický celek vašeho domova.  Pokud nechcete celou linku v tmavých tónech, vypíchněte jeden výrazný akcent – kuchyňský ostrůvek, spodní část linky, její jednu polovinu, záleží na vás a vašem stylu. Hra světla a stínů vám zajistí, že vaše kuchyně nikdy nebude fádní.

Obecně tmavým linkám vždy sluší světlé podlahy jako kontrast. S takovou kombinací nikdy nešlápnete vedle. Další kontrastní variantou jsou tmavé skříňky v kombinaci se světlou pracovní deskou. Velice populární jsou skříňky „2v1“, v kombinaci světlého a tmavého dřeva a v různých variantách provedení. V kuchyních, kde je málo přirozeného světla, přidejte lesk a vsaďte na nerezové spotřebiče, oživí i málo osvětlené prostory, pokud si nechcete upřít tmavou kuchyň.

Co se týče stylů, tmavé linky najdeme jak ultra moderní minimalistické, tak také velice klasické. Tmavému dřevu sluší barevné akcenty výrazných tónů, například červená, žlutá, nebo modrá, šedou krásně nakombinujete například se světlým dřevem ale i naopak s černou. Klasikou zůstávají linky v tmavých dekorech dřeva s nádechem do červené.