Kultivovaná rekonstrukce zachránila starou neobydlenou vilu

Pavla Kubu
26. Červenec 2016

Před pár lety byl na neobydlenou vilku z roku 1932 původně postavenou architektem O. Kohnem vydán demoliční výměr. Na jejím místě měl vyrůst bytový dům. Díky ekonomická krizi původní developer zjistil, že jeho záměr je nereálný. Vila tak našla nové osvícené majitele, kteří si ji naopak v původní podobě oblíbili, a rozhodli se ji zachránit kultivovanou rekonstrukcí. 


Autor: Klanc architekti

Lokalita: Praha - Smíchov


Noví majitelé si přáli během rekonstrukce navázat na prvky funkcionalismu, které zůstaly ve vile zachované. Zároveň však měl dům splňovat současné požadavky na energetickou úspornost. Také dispoziční řešení a interiéry se musely přizpůsobit standardům moderního bydlení.

Požadavky klinetů na vnitřní dispozici se podařilo téměř celé dostat do původního obrysu domu. Nově přibyla pouze malá rohová přístavba o velikosti cca 4 x 4m, která doplnila původně vykousnutý půdorys vily do tvaru čtverce cca 11 x 11 m. Tato nová přístavba dokonale splývá s původním domem a vypadá, jako by zde byla odjakživa.

 

Na fasádě zaujme několik výrazných prvků, které jsou barevně i materiálově odlišené a vytváří tak originální geometricky abstraktní motiv celé stavby. Jedná se o červený arkýř, který rozšiřuje obytný pokoj o původní lodžii, modrý copilitový vstup či zelený akátovým dřevem obložený altán v zahradě. Inspirací pro materiálové a barevné řešení exteriéru i interiéru byly funkcionalistické stavby z vrcholného tvůrčího období Le Corbusiera, které investoři spolu s architektem viděli na cestách ve Francii a Indii.

Interiéru domu vévodí tmavší odstíny dřeva, které místy příjemně narušují výraznější barvy: žlutá v kuchyni nad pracovní linkou či výrazná modrá, která hraje prim v předsíni. Vše doplňuje nábytek, který nezapře inspiraci funkcionalistickým designem. Zaujmou především elegantní židle u jídelního stolu nebo křeslo stojící v blízkosti knihovny. Funkcionalistická jednoduchost a geometrická čistota tvarů  je zde příjemně doplněna výtaznějšími barvami a výsledkem je neotřelý a funkční interiér.