5 rad jak zvýšit produktivitu v kanceláři i u Vás doma

Tereza Hrdličková
3. Červenec 2016

V dnešní uspěchané době si čím dál více lidí volí práci z domova. Přinášíme Vám nyní několik tipů, jak dosáhnout té správné rovnováhy mezi ní a Vaším soukromým životem. Navrhnout efektivní pracovní místo přímo u Vás doma můžete v několika jednoduchých krocích. Mohli bychom začít třeba tím, že si sami sobě chytře položíme několik efektivních otázek

 

"Za jakým účelem kancelář budujeme?

Budeme zde pracovat sami?

Plánujeme zde pořádat videokonference atd. ?

V jakou denní dobu budeme prostor nejvíce využívat pro svou práci?"

 

Je důležité si ty nejpodstatnější stanoviska uvědomit a později je zohlednit při návrhu. Myslete na to, že je to jen Váš prostor, ve kterém budete trávit velkou část svého času. 

Nezapomínejme na přirozené světlo proudící z venčí přímo do naší náruče. Spousta z nás reflexivně umisťuje stůl v nejtemnějším koutě místnosti. Chyba!  V ideálním případě se pokusme stůl umístit paralelně s oknem. Díky tomu se během náročného dne naskytne možnost se na pár minut odvrátit od povinností. 

 

Pokud ale není k dispozici denní světlo, bude zapotřebí to umělé.

 

"Snažme se neumisťovat obrazovky počítačů v přední části světelného zdroje nebo přímo pod něj, abychom tím zabránily příliš velkému oslnění a únavě očí. "

Dobrá organizace místa a úložných prostor je nezbytná. Nikdo nechce skončit s papíry všude. Při uspořádání musíme určitě zohlednit naše individuální potřeby. Potřebujete mít věci stále na očích? Vyzkoušejte v tomto případě nejrůznější nástěnné regály nebo police. Jestli naopak potřebujete skrýt věci z očí, zapojte do hry různé skříně s ukrytými policovými systémy, klidně i mimo hlavní prostor kanceláře. Snažte se být hlavně kreativní a vyslyšte své vlastní potřeby. 

 

Zároveň se pokuste také eliminovat co nejvíce veškeré rušivé zvuky, které pronikají zvenčí. Všichni potřebujeme ticho a klid. 

Zdraví máme jen jedno. Všem nám záleží na zajištění bezpečného a zdravotně nezávadného stavu pracoviště. Nejdůležitějším ergonometrickým oříškem bude s největší pravděpodobností správně zvolená kvalita židle, křesla a umístění samotného počítače. Záleží ale i na drobnostech - správně tvarovaná myš , vhodně zvolené opěrky pro nohy ... 

 

"Horní část obrazovky by vždy měla být v úrovni očí nebo málo pod ní. Člověk tím lehce přivírá víčka a tím snižuje jejich únavu. "

"Věřte že i malý kousek přírody na Vašem pracovišti pomůže k lepší koncentraci. "

 

Ne vždy "holá", jednoduchá kancelář je tou nejlepší volbou. Rostliny pozitivně ovlivňují nejen lidské emoce, ale i samozřejmě zvyšují kvalitu vzduchu.

 

Oslavme svou osobitost a motivujme se tím, že si střídmě vyzdobíme náš pracovní prostor rodinnými fotografiemi, upomínkovými předměty, které nás navracející do okamžiků úspěchu, slávy, ale i chvil smíchu. Místo se dá povýšit na duchu i použitím nejrůznějších dekorativních tapet na stěnách pokoje. 

Mysleme na naši planetu, udržitelnost zdrojů a snažme se co nejvíce zapojit recyklovatelné materiály z místních a regionálních zdrojů.

 

Důležité jsou také vůně a barvy, které mohou pozitivně ovlivnit naše chování a emocionální rozpoložení. Samotná psychologie barev má silné dopady na energetické hladiny.

 

"Červená dodává největší jiskru. Odstíny modré a fialové v nás budí zas pocity klidu. Žlutá má obecně velice povzbudivý účinek, ale ve výraznější podobě může spíše probudit úzkost. Naopak zelená je považována za nejvíce uklidňující barvu. Bílá, černá a odstíny šedé jsou čistě neutrální a skvěle se kombinují s ostatními kontrastními barvami spektra. "