Pasivní dům na pobřeží Nové Anglie vytvořen pro aktivní rodinu

Inna J. Serba
21. Duben 2017

Tento soukromý rekreační pasivní rodinný dům se nachází v malebném prostředí na pobřeží Nové Anglie. Studio ZeroEnergy stvořilo plně efektivní dům, který maximálně využívá svůj nevelký prostor. Klienti si přáli mít dvě ložnice a dvě koupelny – akorát pro jejich rodinu, nic víc, nic míň. Cílem bylo minimalizovat domácí spotřebu energie na minimum.

Zvnějšku je dům elegantní, jednoduchý, navržený podle standardů pasivních domů – tzn. je extrémně nízko energeticky náročný. Kombinací speciální izolace, těsnění, oken a solárního zdroje snižuje spotřebu energie na minimum oproti klasickým domům.

Štít domu definuje také estetickou funkci. Jeho tvar a hravá červená barva přechází plynule z vnější stěny budovy dovnitř za kuchyňskou linku až do obývacího pokoje a zase zpět ven na protější stranu domu. Uvnitř se dosáhlo čistého svěžího interiéru díky minimálnímu ohraničení, jednoduchým leštěným betonovým podlahám a pečlivému výběru zasklení.

Dispoziční řešení je navrženo dle požadavků klientů. Pokoje jsou umístěny na obou koncích domu a osvětluje je buď ranní nebo odpolední světlo. Obývací prostor tvoří spolu s jídelnou otevřený prostor. Kvůli častému scházení se rodiny a přátel u jednoho stolu je jídelna dostatečně veliká. Majitelé milují lázně, proto jsou koupelny na jihovýchodní straně, díky čemuž jsou vždy plné slunce.

Dům řeší všechny potřeby majitelů s použitím efektivního plánování prostoru, nabízí i úložný prostor a prostor na půdě. Tam vede žebřík a využívají ji především děti jako místo pro trávení volného času.

Velký počet oken orientovaných na jih maximalizuje tepelný příjem v zimě, díky betonovým podlahám se teplo lépe absorbuje a vyzařuje zase zpět do prostoru. Tím se v zimě výrazně ušetří za vytápění. Na severní straně domu jsou výkonné skleněné dveře, které krásně propojují vnitřní obytný prostor s vnější terasou. Kromě malého topného systému je v domě také ventilátor pro regeneraci tepla a zachování kvalitního vzduchu v místnostech s minimálními energetickými náklady.