Pražský byt plný křivek

Tomáš Čech
24. Prosinec 2018

Klient oslovil architekty ze studia BY architects ještě v době, kdy se svou rodinou pobýval v zahraničí. Během pouhých čtyřech měsíců proběhl prvotní kontakt, návrh, vyřešení všech detailů a finální realizace. Během léta se majitel mohl nastěhovat. Zdá se to rychlé? Bylo to rychlé!


Autor: BY architects I Markéta Zdebská

Projekt: 2015

Plocha: 73 m2


Jestliže množství rekonstrukcí začíná mohutnými bouracími pracemi, v tomto případě se tvůrci rozhodli základní koncept ponechat - centrálně umístěné technologické místnosti, obytné prostory kolem nich. Přesto nastaly radikální změny. I když jsem zmiňoval opak, ve finále se bouralo poměrně hodně. Jádro bytu je dnes uschováno do oválu, jakési kapsle, který je na vhodných místech proděravěn. Na jedné straně je navržena velkorysá šatna, uprostřed jsou hygienické místnosti, a na druhém konci je pak oddělená kuchyně s lavicí. Obytné místnosti jsou volné, zastavěné jen minimem nábytku. Příjemnou dynamiku jim dodávají křivky jádra!

 

„Divoké období let minulých v mnohých zanechalo pachuť a odpor. Bylo jich příliš, byly všude. A rozhodně se použily na spoustě míst, kde to ani v nejmenším nebylo správné. Ale je třeba se na svět dívat co nejobjektivněji to jde. Když to uděláme, tak zjistíme, že křivky nejsou tak špatné, jak si mnozí myslí!“

Interiér je, efektivně i efektně zároveň, zařízen kombinací nových a starších prvků. Kombinována je bílá barva a dekory dřeva. Krásný kulatý stůl, intenzivně lakovaný, rozkládací. Připomíná mi to stůl u mojí babičky!

Otvor stejného tvaru jako je centrální jádro tvoří průhled z obytného prostoru do kuchyně. Netradiční řešení, které kombinuje různé preference. Když si chcete s kuchařem popovídat, můžete si sednout na lavici, která je hned za ním.

Nebo je k dispozici netradiční kovová lavice mezi televizí a knihovnou. Ta je zcela záměrně navržena s minimální hloubkou. Knihy se zde vejdou, více není třeba. Ušetřilo se tak místo pro průchod i pro obytný prostor.

Kromě určující geometrie jádra jsou po celém bytě rozmístěny drobné prvky, které rovněž pracují s měkkou křivkou. Ať už jde o zrcadlo či drobné stolky. Vzájemná kombinace funguje výborně, navíc zde vjemů není příliš. Nic tak nepůsobí přeplácaným dojmem, všechno má dostatek prostoru vyniknout.

Velmi netradičně je řešen pokoj dětí. Postele připomínají spíše vlakové kupé. Jejich rozměry jsou však plnohodnotné, styky s oknem a křivkou zdi jsou vyřešeny elegantně. Z problému se stal přesvědčivý detail.

Klient od začátku silně důvěřoval architektům. Jejich koncept přijal za svůj a podporoval jej. Snažil se, aby z něj zůstalo co nejvíce. To se podařilo, navíc bez očividných kompromisů a ústupků. Zdařilá práce!

Je nesmírně překvapivé, jak osobité prostorové formy se podařilo vytvořit na půdorysu běžného panelákového bytu. Architektonickým záměrem byly rovněž dlouhé průhledy. Vedou napříč celým domem, od okna k oknu, a také napříč celým bytem, ode zdi ke zdi.