5 nejlepších tipů, jak zařídit dětský pokoj, který neomrzí Vaše děti

Natálie Vopařilová
16. Duben 2017

Dětský pokoj je pro vašeho potomka nejdůležitější místností v celém domě. Jedná se totiž o bezpečné útočiště, kam se dítě rádo vrací. Je to jeho prostor, kde si může vesele hrát, odpočívat, ale i kreslit, nebo dělat domácí úkoly. Je ve vaší vůli mu každou tuto činnost zpříjemnit tím, že bude mít pokojíček, ve kterém se cítí dobře, pokojíček, který je zosobněním nespoutané a hravé dětské dušičky.

 

V dnešním článku se seznámíme s několika tipy, které vám dopomohou vytvořit dětský pokojíček jako na míru ušitý těm nejmenším, ale i starším nezbedům. Článek je tématicky doprovázen fotografiemi realizací studia Little design, které se specializuje na realizaci dětských pokojů, pro miminka, předškoláky i školáky, ale také pro studenty a mladistvé.

 

Pusťme se do toho! 

1. MYSLETE DOPŘEDU

Před zařizováním dětského pokoje je vhodné uvážit, jak dlouho má v podstatě ve stejném stavu dítěti sloužit. Na základě této informace by se měl posléze odvíjet celý design. Pokud zařizujete pokojík pro desetiletou Alenku, ale víte, že v jejích patnácti letech bude sloužit spíše jako pokoj studentský, je nutné vytvořit flexibilní design, který se přizpůsobí různorodým nárokům dospívající slečny.

 

Za tímto účelem je vhodné zvolit neutrální základ interiéru, který posléze doplníme obměnitelnými doplňky. Těmi mohou být snadno slupovací samolepky na zeď, plakáty oblíbených idolů, atd.

 

Pokud máte v plánu design pokoje během krátkého období měnit, nebojte se odvážnějších řešení. V dnešní době není problém si pořídit, nebo na zakázku nechat vyrobit nábytek v požadovaném tvaru (například postel v podobě auta), který pokojíčku opravdu dodá grády.

2. ZVOLTE VHODNÉ DOPLŇKY

Jak bylo uvedeno v předchozím bodu, pokud spoléháte spíše na neutrálnější design, který má dítěti sloužit několik let, je nutné dle dospívajícího období dítěte volit vhodné doplňky. Malé děti potěší zejména barevné samolepky, polštářky a plakáty, v neposlední řadě také spousta plyšáků a hraček.

 

Skvělým řešením je také zařízení prostoru pro vystavování dětských výtvorů a kreseb. Později si teenager bude zdobit pokoj sám, pokud tedy bude mít prostor, kde tak může uskutečnit, nebude mít potřebu do celkového designu výrazněji zasahovat. Vhodné je pokoj vybavit i nástěnkami, tabulemi nebo tabulovou barvou, díky které si může dítě pokoj vyzdobit samo kresbami.

3. VYTVOŘTE SCHOVÁVAČKY

Tajné skrýše neomrzí děti ani mladistvé. Místo, kde se může potomek zašít a skrýt před světem ocení malé děti při hře na schovávanou, dospívající slečny, která si zde mohou psát a schovávat tajné deníky a drobnosti, ale i chlapci, kteří si tam po škole třeba zdřímnou, nebo přečtou knihu.

 

Schovávačka by měla být dost velká na to, aby se v ní pohodlně pobývalo, ale naopak ne příliš rozměrná, aby neztratila své kouzlo.

4. DBEJTE NA BEZPEČNOST

Zejména při realizaci pokoje pro děti dbejte na to, aby neměly šanci si v pokoji ublížit. Volte zejména nábytek s oblými hranami, schodiště, nebo vysoké postele opatřete bezpečnostními sítěmi, či zábranou.

 

5. ZOHLEDNĚTE ÚLOŽNÉ PROSTORY

Úložných prostor v dětském pokojíčku není nikdy dost, nejen oblečení, ale také hračky i sešity a učebnice do školy potřebují místo, kde bude možné je uložit. Řešení úložných prostor je nespočet, interiérový designéři jsou schopni je vytvořit i v místech, kde byste to nemuseli čekat. Ideálním řešením je například vytvoření šuplíků ve schodech do patrové postele. Zajímavým řešením je také skříň "naležato".