Pasivní dům jako netradiční zemědělská usedlost

Inna J. Serba
25. Prosinec 2017

Projekt pasivní zemědělské usedlosti z portfolia architektonického studia ZeroEnergy Design v sobě pečlivě a vyváženě spojuje různorodé prvky, které ve finále stvořily design zanechávající po sobě nezaměnitelnou stopu – ve všech směrech splňuje požadavky pasivního energetického domu a zároveň vypadá jako tradiční statek s moderními prvky.  Dům se nachází v místě 200 let staré zemědělské usedlosti, která leží v chráněné krajinné oblasti. 

Jelikož je statek uprostřed polí, byl umístěn ve zvýšeném terénu, kde mají majitelé také několik ovocných stromů. Požadavky klientů byly jasné. Vnější vzhled domu má mít charakter koloniální historie místa se sedlovou střechou. Naopak detaily exteriéru – obložení nebo ocelové paluby mu poskytují moderní ráz. Progresivní současný vzhled doplňuje interiér, který nabízí čisté, svěží a moderní prostředí.

Klienti si přáli situování domu na jižní stranu, které umožní dobrý růst vegetace a také v létě prodlouží zastínění. V suterénu domu se nachází speciální mrazákové dveře, za kterými je sklep pro energeticky nenákladné uchovávání potravin.

Tento dům je maximálně výkonný. Má vzduchotěsnou super izolaci certifikovanou v rámci pasivních domů. Vysoce izolační trojitá okna také hrají roli při pasivním vytápění vzhledem k jejich vysokým solárně tepelným vlastnostem. Vytápění je zajištěno krbovými kamny elektricky vyhřívanými podlahami v koupelnách. K ohřevu vody slouží solární systém. Domácnost spotřebuje průměrně 275 kWh elektrické energie každý měsíc.

Dům se postavil na extra izolovaných základech, přičemž stěny domu byly vyrobeny uvnitř v továrně, aby byly chráněny před nepřízní počasí a přinesly tak velmi nízké množství stavebního odpadu. Prefabrikovaná konstrukce se poté dopravila na místo a pomocí jeřábu nesestavila. Je odolná povětrnostním vlivům a minimalizuje riziko poškození vodou a růstu plísní.

 

Foto Eric Roth