Čistý nízkoenergetický bungalov v Bratislavě

Inna J. Serba
3. Červenec 2016

Jednopodlažní rodinný dům z rukou studia Rules je úsporný díky kompaktnímu tvaru a správně orientovaným oknům. Komfort obyvatel zajišťují moderní technologie - tepelné čerpadlo s aktivním chlazením, kontrolované větrání, rekuperace a inteligentní elektroinstalace. Dům má velkou předsíň, prostorný obývací pokoj spojený s kuchyní, 5 ložnic, 3 samostatné wc a 3 koupelny.

Minimalistická architektura bungalovu je krásná svou čistotou, která nechává vyniknout geometrickou hmotu domu. Absence samoúčelných ozdobných prvků dělá architekturu nadčasovou s trvalou přidanou hodnotou. Kompaktní vnější schránka bez výčnělků eliminuje geometrické tepelné mosty. Čistou architekturou bungalovu se do různorodé okolní zástavby vnesl vkus a pořádek. 

Kompozičně citlivě odladěný tvar nepotřebuje žádné dodatečné obklady a jiné prvky, které by ho zbytečně prodražovaly bez přímého zvýšení jeho užitné hodnoty. Všechny obytné pokoje orientované do atria mají velká okna, což znamená vizuální i funkční propojení interiéru s terasou a zahradou v atriu. 

Puristický vzhled bílých fasád domu podpořili podomítkové kastlíky na žaluzie a tmavé rámy oken, které splývají se sklem a zachovávají vizuální jednotnost otvorů na fasádě. Vnější tvar odráží prostory, které se v něm nacházejí. Část rovnoběžná s cestou obsahuje vstupní a denní část, část kolmá na cestu obsahuje noční zónu a je umístěna tak, aby byla prosluněná západním sluncem. Ochranu před přímým letním sluncem zajišťují vnější hliníkové rolety.

Jihozápadní fasády jsou maximálně otevřené, aby zajistily obyvatelům dostatek slunce i výhled do okolí. Do zadní části domu, která je nejdále od silnice, se umístila rodičovská zóna s hlavní ložnicí, šatnou a koupelnou. Tato část domu má samostatnou terasu, kterou od hlavní terasy denní části opticky odděluje hmota domu.

Umístění stavby na pozemku vychází z ideální orientace na světové strany. Hmota domu vytváří jihozápadní atrium, které zajistí všem obytným místnostem dostatek slunečních paprsků. Správná orientace oken v kombinaci s kvalitním zasklením zajistí, že během zimy získá dům okny více tepla, než ho přes ně ztratí. Na severovýchodní uliční fasádu se kvůli omezení tepelných ztrát domu navrhly pouze nezbytné otvory. 

Jsou zde vstupní dveře do domu, dveře do skladu a okno do denního prostoru. To je dostatečně velké, aby obyvatelům poskytovalo přehled o dění před domem, a zároveň dostatečně malé, aby je chránilo pro zraky lidí z ulice. 

Parkoviště je navrženo v exteriéru pod přístřeškem, aby se veškerá vytápěná plochu domu využila na obytné místnosti. Přístřešek pro tři auta má industriální charakter, tvoří ho trapézový plech s izolací umístěný na ocelových nosnících. Přístřešek je řešen jako samostatná stavba, to znamená žádné tepelné mosty na domě.