Harmonické souznění přírody a architektury na norském pobřeží

Pavla Kubu
4. Únor 2018

Chaty mají v norské architektuře zvláštní postavení a jsou nedílnou součástí norské kultury. Většina obyvatel země se v minulosti živila rybolovem nebo farmařením a žila v blízkém sepjetí s přírodou. V dnešním moderním světě se chaty staly symbolem zachování této blízkosti a vyjádřením úcty ke způsobu života předků. Zveme vás na návštěvu jedné z nich - půvabné chatky na pobřeží, která vás v myšlenkách přenese daleko na sever.


Autor: TYIN tegnestue Architects

Lokalita: Skardsøya, Møre- og Romsdal, Norsko


Budova je obklopena divokou přírodou - stojí uprostřed bažiny, obklíčena skalami a rostlinnou vegetací. Pro architekty i investora bylo zásadní nenarušit během rekonstrukce okolní přírodu, tolik citlivou na případné zásahy. Chata leží 21 metrů nad mořem a na pláž je to pouhých 100 metrů.

 

Chata má tři výškové úrovně. Díky tomu se zdá při pohledu zvenku menší a zároveň je tak zdůrazněno propojení interiéru a venkovních ploch. Přístup k domu se nachází na západní straně pozemku, o něco níže než samotná chalupa. Vizuální dopad rozdílných výškových úrovní výrazně závisí na úhlu pohledu. Ze západu se zdá dost vysoká, zatímco z východu vypadá nižší a dokonale splývá s okolím. Vchod do hlavní budovy byl umístěn pod střechu, a je tak chráněn před deštěm a větrem.

 

Exteriér budovy je oděn do smrkového dřeva vytěženého ve vlastním lese majitele. Není nijak povrchově ošetřeno a časem tak získá žádoucí patinu. Interiér chaty se nese v seversky čistém stylu a je plný dřeva, které zde vytváří přívětivou atmosféru a prostor nádherně zatepluje. Pocit tepla a útulnosti ještě podporují koberce a kožešiny v příjemných zemitých odstínech.