Nádherný rodinný dům s výhledem na Beskydy

Pavla Kubu
19. Duben 2017

Jak se zmiňují autoři projektu, hlavní myšlenkou bylo vytvořit dům s obsáhlým programem v měřítku, které by nepřekračovalo okolní zástavbu. Povedlo se jim navrhnout opravdu jedinečný dům, z jehož všech obytných místností se nabízí krásný výhled na panoráma Beskyd. Nechybí zde ani prostorná zahrada s přírodním biotopem.


Autor: Ing.arch. Kamil Zezula, Ing.arch. Adam Zezula, www.jzarchitekti.cz

Autor zahrady: Zdeněk Strnadel, biotop Monika Tichy

Lokalita: Staré Město u Frýdku-Místku


Vlastní rodinný dům se skládá ze dvou hmotově jednoduchých objektů, z nichž jeden má sedlovou střechu a druhý plochou. Oba domy jsou umístěny k sobě rovnoběžně a jsou také navzájem posunuty tak, aby všechny obytné místnosti měly výhled na panoráma Beskyd. Spojení obou domů je vytvořeno krčkem, kam je situován i hlavní vstup do domu. Garáž se nachází v samostatné budově, která byla umístěna paralelně s předchozími dvěma hmotami do severovýchodní části pozemku a z této světové strany jej tak zcela vymezuje. Mazi garáží a domem tak vzniká prostorný vstupní dvůr.

Venkovní prostory domu nabízejí mnoho půvabných zákoutí a ploch určených k relaxaci a odpočinku. Celou jižní a jihozápadní stranu domu obíhá terasa a obtáčí se kolem kouzelného zahradního biotopu, který vhodně doplňuje kompozici domu a zahrady.

Na terasu navazuje zahradní altán, který se nachází v prodloužení objektu se sedlovou střechou a zároveň také uzavírá obytnou zahradu ze západní strany. Mezi oběma částmi rodinného domu se kromě spojovacího krčku nachází také jakési atrium či dvorek s ochlazovacím bazénkem, který je přímo napojen na tělocvičnu se saunou.

Do domu se vstupuje porostornou vstupní halou, která již něco napovídá o tom, co návštěvníka čeká za ní. Je to především prostor, vzdušnost a kvalitní materiály s precizním zpracováním. Interiér je otevřený až do prostoru po střechu a dřevěné trámy mu dodávají hřejivou atmosféru.

Každého návštěvníka jistě na první pohled upoutá elegantní krb v přízemí, který odděluje jídelnu s kuchyní od obývacího pokoje. Výrazným prvkem v obývacím pokoji je také velké prosklenné okno umožňující výhled do okolní zeleně i na zahradní jezírko. Po schodišti, na jehož levé straně se nachází vestavěná knihovna, se dostaneme do druhého patra s prosklennou galerií.