Hra s ohněm aneb Rozmanitý design pro váš krb

Inna J. Serba
13. Prosinec 2018

Krb vyzařující teplo a světlo je místem, které v domácnostech přetrvává jako symbol domácí pohody. Současné pojetí krbů jde ruku v ruce s novými designovými trendy, kdy se můžeme setkat často až s bizarním vzhledem, nicméně jeho funkce zůstává neměnná. Stejně tak se nemění základní požadavky na stavbu krbu. Tyto technické parametry mohou mít vliv na finální podobu krbu, kdy často ve finále krby vypadají podobně. V našem článku si ukážeme pár technik, kdy se jednoduchým předimenzováním nebo naopak minimalizováním základních prvků můžeme odprostit od všedního vzhledu krbu.

 

Rozdělíme si krb na tři základní části – vnější část krbu, topeniště a komín. Některé moderní krby navíc komín ani nepotřebují. Jednoduchými triky můžeme tyto základní prvky krbu ozvláštnit tak, že bude vypadat maximálně originálně.

 

Krb zvenčí

Obecně platí, že vnější část krbu má být z nehořlavého materiálu, jelikož přímo sousedí s ohništěm a je zde riziko vzplanutí. Tato část krbu slouží zároveň jako „ukotvení“ krbu v interiéru. Existují určité požadavky, které určují minimální velikost, které jsou vázané na velikost ohniště.

Oversize

 

Předimenzujte velikost krbu v maximální míře. To znamená, nechte jej z více stran otevřený, použijte monumentální obklad a udělejte z krbu dominantu svého interiéru.

 

Při takové variantě váš krb převezme veškerou pozornost a můžete díky němu zdůraznit nějaký prvek, třeba materiál, který na něm použijete – mže to být kámen, kov, zkrátka to, co dá vašemu interiéru ráz a směr.

Minimalismus

 

Opačným směrem se vydáte, pokud krb minimalizujete na nezbytné minimum, kdy splyne v interiéru s okolím a nebude přitahovat pozornost.  Zde vidíme, že můžeme pracovat s podobným materiálem – kamenem a obkladem, a přitom je výsledek zcela rozdílný. Zvenčí je krb prakticky neuchopitelný a když v něm netopíte, snadno jej přehlédnete. Všimnete si jej teprve s planoucím ohněm, který jakoby vycházel přímo ze zdi.

 

Topeniště

Tedy místo, kde přímo hoří oheň. U krbu na dřevo určuje jeho velikost zároveň i velikost komínového průduchu – čím větší, tím větší je potřeba kouřovod. Zároveň velikost topeniště určuje i velikost ohně, kterého můžeme dosáhnout.

Oversize

 

Největšího efektu zcela jistě dosáhnete v případě, kdy máte krb plynový. U něj můžete velikost topeniště dovést až k extrémním hranicím, aniž byste museli splňovat složité podmínky požadované u stejné velikost krbu na dřevo (velmi vysoký komín, otázky kolem výkonu atd.).

 

Plynové krby mají nespornou výhodu v tom, že u nich jde o čisté spalování a mají velmi nízké nároky na údržbu. Při předimenzování lineárního hořáku je možné osvětlit daleko větší plochu místnosti, než s běžným krbem na dřevo. Efekt použití takového oversize krbu je velice dramatický, dodává místnosti velké množství světla.

Minimalismus

 

Minimalistické pojetí topeniště vidíme zde – místo plynule navazující na okolní vybavení , bez ohraničení či zasklení, zkrátka ohniště uprostřed interiéru.

 

Komín

Proporce komínu jsou určeny především typem krbu. Pro krby na dřevo je velikost komínu dané velikostí topeniště. Čím větší, tím větší musí být kouřovod a tím i zakrytí komína.

 

U plynových a dalších alternativních typů krbů je množství a typ spalin určen přímo výrobcem, ale obecně je jich menší množství, tudíž i komíny mohou být podstatně méně výrazné až mnohdy nenápadné nebo zcela žádné.

Oversize

 

Klasicky předimenzovaný komín dominuje celé místnosti, je podpořen například tím, jak je obložen. Stejně jako u věnjší části krbu, díky zdůraznění komínu můžeme podtrhnout ráz celého interiéru. Zdůraznění komínu využijeme především když na něj chceme upoutat pozornost a také například zdůraznit jeho řemeslné zpracování a materiál.

Minimalismus

 

Minimalistický komín poznáte tak, že jej vlastně nepoznáte. Zapuštěný do zdi nebo jako celek, který plní více funkcí – například sloup, který je zároveň i úložným prostorem. Tuto variantu využijeme zvláště tehdy, kdy nechceme krbem upoutat pozornost.

Uložení dřeva

 

Možná se to nezdá, ale i to, jak skladujeme dřevo k topení, může mít svůj designový podtext. I to se dá totiž využít jako součást interiérového designu. V případě předimenzování uskladnění polen dosáhnete drsného, přírodního rázu interiéru, zvláště pak pokud dřevo nebudete úhledně skládat do komínku. Výhodou je také to, že nějakou dobu vám i dřevo doma vydrží k dispozici.

 

Při minimalistickém pojetí nemáte doma dřevo žádné nebo jen nezbytně nutné malé množství k okamžité spotřebě. Doplňuje to tak čistý minimalistický design bez zbytečných rušivých elementů.