Pohodlí ve městě Kanagawa

Tomáš Čech
4. Červenec 2016

V Japonském městě Kanagawa došlo k nezbytné proměně. Byt mladé rodiny bylo nutné přizpůsobit požadavkům nejmenšího, dvouletého, člena domácnosti - a to jak vzhledem k dnešku, tak i s výhledem do budoucna. Domino Architects vložili do původně chaotického prostoru několik kubických objemů.


Autor: Domino Architects

Realizace: 2015

Plocha: 68 m2 

Místo: Kanagawa I Japonsko


Rekonstrukce spočívala v jednoduchém procesu. Veškeré existující příčky byly odstraněny, do prostoru pak architekt umístil pět dřevěných boxů. Jeden z nich skrývá koupelnu, druhý toaletu, ostatní jsou pak úložnými prostory. Mezi nimi se pak plynule line obytný prostor. Kompozice objemů schválně vytváří zákoutí a niky, tak aby mladý člen domácností mohl prostor každou chvílí využívat jinak. Velká pozornost byla věnována i barevnosti. Zákoutí mají rozličné barvy, aby získala osobitou atmosféru.

 

"Univerzální pravda? Jak by mohlo něco takového existovat? Není snad vše trochu jiné, vnímáme-li osobní postoje jednotlivých účastníků? Není snad vše trochu jiné, zvážíme-li rozdílnou osobnost každého z nás? Nepocházíme snad z rozličných prostředí, nemáme jiné hodnoty a tedy jiný názor na to, co je a co není pravda?“

Jednoduché, nenásilné. Prostor vymezený dřevěnými kubusy je následně zařízen jednoduše, bez přehnaného svázání ambicemi strojené dokonalosti. Volné police plné knih a drobných předmětů, stolek, pohovka, koberec.

Netradičně, ale příjemně je řešeno vymezení kuchyně. Trend/móda absolutního propojení, které vede až ke splynutí pracovní desky a stolu, zde neplatí. Prostor je vymezen mírně zvýšenou zdí z tvárnic. Dobrý kompromis.

Japonské provedení kuchyní je úplně jiné, než na co jsme zvyklí z našich podmínek. Otevřené police, které by naše hospodyně jednoznačně odmítly, jsou zde vlastně standardem. Nikomu to nevadí, je to naprosto běžné.

Estetika japonské zeleně je úžasná. Jemnost, křehkost, elegance! Skvěle vyřešen je přechod do exteriéru, na balkón. Není zde žádný výškový rozdíl, kroky vedou v jedné rovině. Dveře jsou posuvné.

Ložnice je doplněna o prostornou knihovnu s neuvěřitelně vyrovnanými texty. Barevně i velikostně je vše sladěno! V každé místnosti bytu je klimatizace – běžný standard v bytech v Japonsku. Skříň napravo je jedním z kubických prvků, které formují prostor.

Zpracování všech prvků proběhlo s důrazem na detail – jeho návrh i provedení. Je pracováno s dekorem dřeva i barvou. Madlo tvoří jednoduchý výřez s pěkně udělanými rohy, vypínač je prakticky zapuštěn do jedné roviny s obkladem.

Původní dispozice byly mnohem více členěná, dveře byly klasické, otočné. V tradici pokračovala i místnost s tatami. Ta již v novém uspořádání chybí. Prostory jsou ale daleko větší. Klasické dveře vedou jen do koupelny a na toaletu. Všude jinde jsou použity dveře posuvné.