Rekonstrukce rodinného domu ve stylu anglického venkova

Pavla Kubu
18. Duben 2017

Původním záměrem majitelů byla pouze proměna interiéru. Nakonec vše ale dopadlo jinak. Po dlouhých diskuzích s architekty se rozhodlo o kompletní rekonstrukci, která měla nahradit stavebně nekvalitní konstrukce z 90. let. Z domu tak zbylo pouze pár nosných zdí, aby dům splnil představy klienta i co se týče exteriéru.


Autor: Ilex design s.r.o.

Lokalita: Praha, Česká republika


Během rekonstrukce došlo ke kompletní proměně obytného prostoru tak, aby splňoval současní i předpokládané budoucí požadavky rodiny. Na původním místě zůstal pouze krb a venkovní bazén. Důležité bylo především propojení interiéru se zahradou a vyřešení prostorů pro děti, jejichž nároky se budou během následujících let výrazně proměňovat.

Dům obsahuje léty prověřené a pro rodinné domy se zahradou dle architektů nezbytné prostory jako je praktická a prostorná hospodářská koupelna přístupná do zahrady či prostorný vstup s technickým zázemím. Za určitý pokus o vytvoření nového neověřeného prostoru považuje autor návrhu rozšíření domu do verandy. V původním obytném prostoru totiž bylo zazděno okno s cílem docílit úplného klidu v místnosti. Druhotné prosvětlení přes polozdi z celoprosklené verandy se ukázalo jako úspěšný koncept.

Interiér byl od počáteční studie navrhován současně se stavbou a je propracovaný do detailu. Společenské prostory se nesou zcela v přívětivém a romantickém duchu francouzského venkova. Tento dojem je ještě umocněn již zmiňovaným prosklením bývalé verandy, které zde vytváří téměř snovou atmosféru.

 

Samozřejmostí bylo vybudování dostatečného množství úložných prostor. Převýšení patra umožnilo skutečnou hru s okenními otvory a jejich velikostmi a pečlivý výběr toho, co je z nich vidět, případně co lze vidět zvenku.