Osobitý dům propojený se skálou

Pavla Kubu
28. Prosinec 2017

Koncept tohoto mimořádného domu vyplynul ze zvláštnosti pozemku, na kterém byl postaven. Nacházel se zde totiž osamocený skalní výčnělek, ze kterého se architektům podařilo udělat přednost a začlenit ho do interiéru. Vznikl tak zcela jedinečný a osobitý dům.


Autor: Atelier Habina s.r.o.

Lokalita: Mostkovice, Česká republika


Hlavní křídlo domu je zády zapuštěno do svahu, zatímco hlavní obytný prostor se nachází v křídle kolmém, takže propojuje svah a přilehlou skálu. Skála se tak stává součástí interiéru, který ozvláštňuje a dodává mu osobitost. Aby se dostalo dost denního světla do jídelny a jako kompoziční protiváha skály, je na styku obou křídel umístěn „trychtýř“ atria.

Interiér a exteriér domu jsou příjemně propojeny rozsáhlými plochami bezrámového prosklení, na které navazuje krytá terasa. Fasáda je výrazná díky své členitosti a kamennému obložení. Ve večerních hodinách jsou venkovní plochy a skalní výběžek efektně nasvíceny a působí tak ještě výrazněji a zajímavěji. Originálně řešena je také zelená střecha, která navazuje na terén.

Hlavní roli v interiéru hraje propojení objektu se skálou a průhled na vnitřní bazén zabudovaný hned vedle ní. Z koupelny je zase působivý výhled do atria a na skalnatou stěnu.