Horská chaloupka v Krkonoších prošla zdařilou rekonstrukcí

Pavla Kubu
12. Prosinec 2018

Půvabná horská chaloupka "Venkovský domek" byla postavena v letech 1937 - 1939 na úpatí Krkonoš. Původní objekt měl pouze dvě přízemní místnosti a jednu podkrovní. Cílem rekonstrukce zpočátku bylo provést pouze nejnutnější opravy, aby chaloupka mohla sloužit k rekreačním účelům. Jak to ale už bývá během nejrůznějších přestaveb časté, nakonec se zrekonstruoval celý dům. A přibyla zde dokonce i sauna a vířivka!


Autor: Ing. arch. Helena Míková

Lokalita: Krkonoše, Česká republika


V přízemí vznikla jedna veliká místnost, která slouží jako kuchyně, jídelna i společenský prostor, přístupná ze vstupní chodby. Z té je přístup i do nově vzniklé koupelny a na schodiště, které vede do tří podkrovních pokojů. Při návrhu interiéru architektka Helena Míková volila převážně přírodní materiály a z toho, co šlo zachránit, i původní zrestaurovaný nábytek.

U nových prvků v interiéru, především v koupelně a v kuchyni, volila autorka jednoduchý design i materiály. Tak se jí podařilo podtrhnout venkovský charakter domu. Přes luxusní prvky jako je sauna a vířivka, převažuje v zařízení střídmost a jednoduchost. Cílem rekonstrukce bylo v maximální možné míře zachovat původní vzhled objektu, s nímž záměrně kontrastuje moderně pojatá garáž a zahradní sezení.