Ryze zvláštní bydlení plné skla

Tomáš Čech
20. Červen 2016

V Madridu se sešli lidé, klient a architekti, a vytvořili neuvěřitelný domov. Vznikla kombinace Říše divů a Petřínského bludiště. Přestože je výsledek pro mnohé naprosto nestravitelný, nelze si ho nevšimnout a aspoň na chvíli oněmět úžasem. Manuel Ocaña del Valle a jeho spolupracovníci odvedli neuvěřitelnou práci!


Autor:  Manuel Ocaña del Valle + Miguel Molins + Yolanda Herranz

Realizace: 2016

Plocha: 51 m2

Místo: Madrid I Španělsko


„Učinili jsme tři rozhodnutí. Za prvé, v bytě nebudou žádné konvenční příčky ani dveře. Za druhé, nic neprůhledného nedosáhne ke stropu. Za třetí, nejtěžší úkol, dokázat se ztratit na 50 m2.

 

Manuel Ocaña del Valle + Miguel Molins + Yolanda Herranz

 

Budoucí obyvatelka měla jasná přání - dřevěnou podlahu, geometrickou dlažbu a stejné tetování, jako má Beyonce. Všechno se jí splnilo. Na relativně malém půdorysu, který je navíc uprostřed „obtěžován“ sloupem, vznikla soustava skleněných průhledných boxů ukrývajících jednotlivé funkce. Malý pokoj má jednu buňku, ložnice druhou a část koupelny třetí. Jenom šatna s vanou jsou „skryty“. Volně v prostoru pluje relaxační zóna, jídelní stůl a kuchyně. Zmatek podtrhávají ještě přidaná zrcadla. V tom aby se čert vyznal...

 

„Že projektu nerozumíte? Že se v interiéru neorientujete? Že to vypadá jako zmatek, ve kterém by se člověk ztratil střízlivý, natož pak... ? A záleží na tom? Musíme vždycky všechno chápat? Musí být všechno rozumné? A co ve skutečnosti opravdu čistě rozumné je? Není to vlastně jen zjednodušující utopie?“

Kuchyně je nevelká rozměry, velká významem. Pokud se postavíte za pult obrácený do prostoru bytu, máte jakous šanci najít si zde pevný bod a aspoň trochu se zorientovat. Instalace jsou vedeny na povrchu, světla jsou volně zavěšena v prostoru.

Myslím, že nikdo, kdo byt navštíví, nemá tušení, jak velký ve skutečnosti je. Pohovka napravo je skutečná, pohovka ve středu fotografie je jen jejím odrazem. Všechny skleněné tabule, je jich celkem 166, jsou stejně veliké.

Postel napravo je rovněž jen odrazem té skutečné. Můžete se tak pozorovat při spánku, ráno po probuzení a pak zase večer... Rámy jsou maximálně subtilní, použité sklo má tloušťku jen 3 mm, aby bylo co nejtransparentnější.

Před umyvadlem si paní domu musí připadat, jako kdyby seděla v řídící kukani průmyslového závodu. „Obrazovka“ před ní, betonový skelet a kovové rámy vyplněné sklem spolu výborně fungují. Pocity jsou zde neopakovatelné.

Na odrazy a matení se myslelo i v detailech. Sokl kuchyňských skříněk je opatřen rovněž zrcadlem, a tak se geometrická dlažba rozbíhá takřka do nekonečna. Detail přechodu keramického a dřevěného povrchu by v našem prostředí pravděpodobně vypadal úplně jinak. Bohužel!

Pokud by na místě subtilních skleněných stěn stály klasické příčky, byt by byl naprostou katastrofou. Zmatek, chaos, volnost jsou zde ovšem zcela záměrné a fungují přesně tak, jak si architekti přáli. Prostorový zážitek je naprosto svébytný!