Malý a zelený byt v Bratislavě

Tomáš Čech
20. Duben 2017

Práci mladých architektů tvořících kancelář What Architects jsme na Homepixu již viděli. Tentokráte vytvořili z bytu jednopokojového dvoupokojový a pro majitele tak získali samostatnou ložnici. To vše zabalili do zelené a překližky.


Autor: What architects ?!

Realizace: 2014

Místo: Nová Doba I Bratislava I Slovensko


Byt ve funkcionalistickém obytném souboru Nová doba, který navrhl architekt Fridrich Weinwurm, měl původně jednu obytnou místnost a samostatnou kuchyň. Nově je na jejím místě prostor pro spaní, místo pro vaření se naopak přesunulo do společenské zóny. Díky tomu dnes mají majitelé větší možnosti intimity. Snahou tvůrců zároveň bylo, aby byt přes svou malou půdorysnou plochu působil otevřeně. Díky minimálnímu množství příček, použití posuvných dveří a identické podlaze v celém půdorysu se jim to podařilo!

 

„Stejně jako nejde o pokoj, ale jde o byt, tak rovněž nejde o byt, ale jde o dům! Složité? Měli bychom si uvědomit, že kvalitu našeho bydlení/života ovlivňují detaily všech měřítek - od kliky našeho vlastního pokoje, až po město, ve kterém žijeme. Nelze jedno oddělit od druhého!“

Nábytková stěna ve vstupní hale je přímo propojena s kuchyní. Zároveň není jen klasickým úložným prostorem. Kombinuje v sobě otevřené police s uzavřenými a zrcadlo sloužící i jako případný odpočinkový prostor.

V interiéru jsou vhodně a působivě kombinovány nové prvky s těmi původními. Ať už jde o lustr nebo židle, působí to velmi dobře! Kuchyňská linka je elegantně „uložena“ do překližkového rámu. Je celá bílá, milé jsou zvolené obklady.

Práce s materiály je v celém bytě umírněná. Betonové průvlaky stejně jako části původního zdiva jsou přiznány bez snahy je stylizovat. Jsou vhodně doplněny překližkou, která je rovněž syrová, a neutrální bílou barvou.

V ložnici je intenzivně použita zelená barva. Je jak na posteli, tak na rozměrově velkorysých úložných prostorech. Její odstín výborně kombinuje barevnost, výraznost a klid. Opět je použita bílá barva a dřevo.

Stejné keramické obklady, které jsou použity za kuchyňskou linkou, byly použity i v koupelně a na toaletě. Vtipným detailem a „nápadem za milion“ je zrcadlo. To je vloženo před okno, do jeho ostění. Pokud chceme přirozené osvětlení, stačí otevřít!

Při pohledu na půdorys vyvstane otázka: „Proč to tak nebylo od začátku?“ Přirozenost a jasnost jsou neuvěřitelné, není zde pocit kompromisu. Jednou z klíčových výhod bytu jsou okna na obě strany.