Jedinečný dům vyrostl na komplikovaném pozemku

Pavla Kubu
25. Červen 2016

Rodinný dům, který vám dnes představujeme, je důkazem, že i na komplikované parcele lze postavit krásné a funkční bydlení. Problémem pozemku byly jeho rozměry i problematická orientace ke světovým stranám. Přesto se architektům podařilo vydolovat z místa maximální potenciál a vybudovat zde jedinečný dům.


Autor: Melismichalko.sk

Lokalita: Pezinská, Svätý Jur, Slovensko


Hlavní úlohou pro architekty bylo především dostat do domu světlo a odhlučnit dům od frekventovaného dopravního tahu. Úzká parcela byla totiž ve stínu okolních budov a kousek od silnice. To je dovedlo k rozhodnutí postavit samostatnou garáž do přední části pozemku a vytvořit tak vnitřní atrium, které rozděluje objem domu na denní a noční část. Do atria také směřují téměř všechna okna s cílem zachytit co nejvíce přímého světla.

Geometrie a tvar domu vychází z jeho potřeb, daností pozemku a požadavků Památkového úřadu (dům se nachází v ochranném pásmu památkové zóny). Aby se neplýtvalo objemem, střešní roviny mají různé výšky a sklony podle toho, jaký prostor zastřešují.

Protože se dům nachází v ochranném pásmu, na stavbu byly použity tradiční materiály charakteristické pro toto místo - omítky a pálené tašky. Specifický výraz a detail dodávají fasádě klempířské prvky. Z ulice působí dům téměř neviditelný a zdánlivě malý. Přesto je vnitřně bohatý a specifické řešení exteriéru mu dodává další zcela nový rozměr.

Interiér je řešen vzdušně a jednoduše. Převládají příjemné neutrální barvy, které se perfektně doplňují se dřevěným nábytkem. Zaujala nás především velkorysá kuchyňská linka, nad kterou je umístěno pásové okno. Paní domu se tak může během vaření kochat výhledem do zeleně.