Jak by měl vypadat pokojík pro budoucího vlakvedoucího?

Natálie Vopařilová
18. Červenec 2016

Gabriela Nováková se věnuje realizacím především dětského charakteru, od dětské herny pro individuální pokoje. Jedním z nich je právě tento, o kterém si dnes povíme.

 

Dětský pokoj s motivy železnice a dopravních prostředků neomrzí tříletého ani osmiletého kluka. Je určen jak pro zábavu, tak učení a odpočinek. Celkový dojem interiéru je velmi pestrý a hravý.

 

Pokoj je vymalován výraznou svítivou zelenou barvou. Ozvláštňují ho dvě tapety, které byly použity v pracovním koutě. Tapety barevně korespondují s celým designem - jedna z nich je šťavnatě zelená, druhá je v barvě námořnické modrá a obě jsou pojednány motivem drobných bílých mužíků, kteří symbolizují výpračí vlaku. Odvážné barevné kombinace uklidňuje světlá podlaha vybavena obdélníkovým koberečkem opět v modré barvě.

 

Umělé světlení je zajišťuje originální svítidlo - velká skleněná modrá lampa, která je zavěšená na stropě v centru pokoje. Denní světlo do pokoje dobře proniká skrz bílá plastová okna a jemnou záclonu. Čistě bílý strop podporuje dojem vzdušnosti a prostornosti.

 

Prvním funkčním celkem v tomto interiéru je pracovní kout.  Vybaven je sytě modrou židlí s modrým podsedákem, pracovním stolem ve tvaru písmene „L“ a úložným prostorem zastoupeným v bílé válcovité komodě. Na drobné kancelářské potřeby poslouží dva malé závěsné plastové boxy.

 

Hlavní dominantou celého pokoje je velká stříbrná posuvná skříň s motivem železničních závor, která nabízí spoustu úložného prostoru. Detaily jako pruhy na závorách nebo rámeček polic jsou rudě červené. Ve stejné barvě zde můžeme vidět i pohodlný sedací pytel. Motiv na skříni doprovází barevná tématická malba na zdi.

 

Dalším a posledním funkčním celkem je spací a odpočinková část. Postel je v bílém a pastelově zeleném provedení a nabízí další úložný prostor v podobě čtyř plátěných boxů na hračky nebo oblečení. Na každém z nich je, jak jinak, než dopravní prostředek. Nad postelí je umístěna soustava bílých a olivově zelených poliček na knížky a dekorace. Zavěšeny jsou zde i fotografie a vlastní obrázky v hnědých dřevěných a bílých plastových rámečcích.