Stará kůlna se proměnila v nízkoenergetický domek

Pavla Kubu
18. Duben 2017

Architektku Elišku Turanskou přivedla její několikaletá praxe i osobní etické přesvědčení roku 2009 ke dřevostavbám a přírodním stavebním materiálům jako jsou sláma, izolace z přírodních vláken a hliněné omítky. Dřevo považuje za tradiční a zároveň jediný obnovitelný konstrukční materiál, který je pro naši lokalitu přirozený. Svojí prací by dle svých slov ráda přispěla k oživené této tradice.


Autor: Ing. arch. Eliška Turanskáwww.zasaddom.sk

Lokalita: Staré Hory, Slovensko


Je tedy přirozené, že po návratu ze zahraničí se rozhodla vybudovat si zázemí v nízkoenergetickém dřevěném domku, který zcela splňuje její představy o jednoduchém a ekologickém bydlení. Vznikl na místě staré kůlny stojící na pozemku v půvabné slovenské vísce Staré Hory. Ačkoliv je poměrně malý a zvenku působí skromně, uvnitř překvapí velkorysým prosvětleným prostorem.

Prostor původní kůlny se nijak nezvětšoval, pouze se natáhl do výšky. Tak mohla vzniknout galerie, která spolu s velkými okny prostor opticky zvětšuje a prosvětluje.

Konstrukce přístavby je jednoduchá rámová. Z vnitřní strany jsou šesticentimetrové lisované slaměné panely potažené kartonem a omítnuté hliněnou omítkou, z vnější izolační dřevovláknité desky. Mezi těmito dvěma vrstvami je konopná izolace. Jde o difuzně otevřenou konstrukci, která se nejen snáze montuje, ale dokáže sama flexibilně pracovat s vlhkostí, takže je chráněná před plísněmi.

V interiéru je všude na stěnách hliněná omítka, která poskytuje kromě příjemného a atraktivního estetického řešení také výborné mikroklima v prostředí, kde je použitá. Eliška je přesvědčena, že tradiční materiály jako je práve např. hliněná omítka ve spojení s moderními technologiemi umožňují vytvářet současnou architekturu obohacenou o krásu jejich struktury.

Prostor je plný půvabného retro nábytku dýchajícího jedinečným kouzlem. Zaujmou zde nádherná stoletá kamna z Norska, ve kterých se stále topí. Originální schodiště s úložným prostorem bylo vyrobeno na zakázku ze starého dřeva šikovným místním řemeslníkem. Trio židlí z 60. let minulého století našla architektka pohozené před kontejnery v Banske Bystrici. Vše je příjemně zkombinováno a interiér tak působí osobitě a zároveň nenuceně.