Chalupa na Vysočině v sobě spojuje tradici a moderní minimalismus

Pavla Kubu
8. Prosinec 2018

Venkovská chalupa stojící na romantickém místě hned vedle potoka byla v havarijním stavu. Rekonstrukce se chopili architekti Lukáš Urban a Martin Čelikovský ze studia Urban Čelikovský Architekti. Výsledkem je moderní minimalistická stavba, která ale nijak nenarušuje ráz okolních historických budov a ctí původní tvarové i objemové uspořádání.


Autor: Urban Čelikovský Architekti

Lokalita: Fryšava pod Žákovou Horou, Česká republika


Stav chalupy umožnil pouze zachování původních obvodových konstrukcí, do kterých byl vestavěn nový objekt. Dvojice bílých zdí byla zachráněna a upomíná na venkovský charakter původního domu. Za nimi vyrostl zcela nový dům, ale s klasickým tvarem a vzhledem odkazujícím na prvky tradiční architektury. Na střeše i na fasáde je využita skládaná vláknocementová krytina, která svým drobným měřítkem připomíná doškové střechy.

 

Interiér je v duchu původní stavby rozdělen průchozí chodbou, která odděluje společenský prostor od zbytku domu. Obytný prostor je akcentován převýšením do krovu, kde přes velké střešní okno získává maximum jižního slunce. Pásové okno nad kuchyňskou linkou zajišťuje hlavní vizuální kontakt se zahradou. V přízemí domu najdeme hlavní ložnici, koupelnu a technickou místnost. Po schodech se dostaneme do podkroví, kam byly umístěny dva pokoje s okny na fasádě a do světlíku nad obytným prostorem.