Trochu jiné rodinné podkroví

Inna J. Serba
12. Duben 2017

Mít pro každého člena rodiny svůj prostor je bezesporu výhra. A nějaká další speciální místnost je jedině bonusem k dobru. Pokud zrovna přemýšlíte, co s takovým podkrovím, inspirujte se třeba u této realizace od architektky Jany Šimánkové ze studia Mio Architects.

Požadavkem majitelů bylo v podkroví rodinného domu navrhnout a zrealizovat plnohodnotnou pracovnu a hostinský pokoj, který rodině zároveň slouží jako taková správná „zašívárna“.

 

Zvláště v domech, kdy se během stavby nepočítalo s běžným využitím půdního prostoru, je důležité pracovat co nejefektivněji. Relativně vysoké nároky na úložný prostor hrály v návrhu velkou roli. Pracovna vznikla uzavřením galerie sádrokartonovou příčkou, hlavním propojovacím prvkem ale zůstalo okno, které je výrazně orámováno jak ve vestavěné knihovně, tak při pohledu na stěnu z obývacího pokoje.

Při návrhu byl kladen důraz hlavně na funkčnost zařízení. Knihovna v pracovně je ve dvou třetinách své délky hluboká asi 30 cm, v poslední třetině se zalamuje směrem k ostění okna. Vytváří se tak plocha u okna vhodná k posezení např. při čtení či jiném odpočinku.

 

V hostinském pokoji je navržena výrazná skříňová stěna v dřevěném dekoru. Do stěny je integrováno mnoho funkcí jako výklopné pracovní místo, zavěšená televize, šatní skříň, otevřená knihovna a mnoho dalších úložných prostor. Požadavkem investora bylo zachovat stávající koberec a rustikální nábytek.