Velkorysá přestavba rodinného domu, kde kraluje červená

Inna J. Serba
2. Červen 2016

Od fasády po kuchyň – architekti ze studia REprojekt zrealizovali náročnou kompletní přestavbu rodinného domu. Rozsáhlý projekt zahrnoval úpravu všech fasád, vč. doplnění ocelových konstrukcí slunolamů a pergoly, návrhu přilehlých venkovních teras a oplocení. Samostatně pak následně řešili kompletní projekt nového interiéru.

Základním požadavkem investora bylo využití výrazné červené barvy v interiéru. Tento odstín architekti nakonec použili i na fasádě, takže červená barva se stala jednotícím prvkem celého návrhu.

V dalším projektování měli architekti investorovu velkou důvěru a tedy i poměrně volné ruce. Původní vilu ze sedmdesátých let museli přizpůsobit novým funkčním požadavkům. Již původní velkorysou dispozici se snažili ještě více otevřít, prosvětlit a zbavit jí veškerých zbytečných konstrukcí. Původní stěnu mezi kuchyní a obývacím pokojem odstranili a nahradili jí skleněnou dělící příčkou. Vizuální propojení kuchyně, jídelny a obývacího pokoje je dále podpořeno černým pásem sníženého podhledu, který prochází všemi prostory. Do jídelny se probourala dvě nová okna, která zároveň příjemně rozčlenila fasádu do ulice. Největší stavební úpravy probíhaly ve vstupním prostoru, kde se architektům podařilo vytvořit reprezentativní předsíň s vestavěnou šatnou a velkorysou centrální halou propojující všechny části domu.

Ze stávajících fasádních materiálů se zachovala pouze okna a stěny obložené kamenem. Původní žlutou fasádu architekti nahradili dvěma barvami a vymezili tak jednotlivé stavební hmoty. Nové pásové okno se probouralo také v obývacím pokoji a fasády se dále doplnily pozinkovanými prvky.