Víkendový domek u slovenského jezera

Pavla Kubu
21. Duben 2017

Jednopodlažní bungalov se stal víkendovým útočištěm pro petičlenou rodinu ze Slovenska. Umožňuje jejím členům na chvilku uniknout městkému ruchu a trávit volné chvíle na krásném místě v přírodě ve společnosti rodiny i přátel. Domek je dílem architekta Petera Jurkoviče.


Autor: Ing. arch. Peter Jurkovič

Lokalita: Vojka nad Dunajom, Slovensko


Vnitřek domu je inspirován tradičním obydlím obvyklým v oblasti od Kaspického moře až po Sibiř - jurtou. Podobně jako v jurtě zde není prostor rozdělený stropem ani žádnou příčkou a tak je z každého „koutu" vidět na přiznanou konstrukci střechy. Tradiční ohniště uprostřed jurty zde nahradila kamna.

 

V interiéru zcela dominuje centrální obývací prostor s krbovými kamny a jednoduchou lineární kuchyňskou linkou. Ostatní místnosti jako ložnice, koupelna a WC byly vytlačeny do stran a svým objemem ohraničují společenskou místnost. Obytný prostor příjemně rozšiřuje venkovní dřevěná terasa. Dojem propojenosti interiéru a exteriéru ještě umocňuje harmonikové zasklení.

 

Domek je zastřešen tzv. valbovou střechou, která asymetricky podle potřeby překrývá jednotlivé strany budovy. Směrem k jezeru - nad terasou - se rozšiřuje nejvýrazněji a chrání tak venkovní prostor před sluncem a dešťem. Zatímco bílý exteriér chatky působí monochromaticky a jakoby bez detailu, všechna pozornost je věnována tomu podstatnému, co se odehrává uvnitř. Tam najdete teplo, barvy a bohatost...