Kousek asijské exotiky na Vinohradech

Inna J. Serba
6. Duben 2017

Rekonstrukce tohoto krásného světlého bytu, který se nachází v posledním patře činžovního domu na Vinohradech je dílem z rukou designérky Kristiny Prokšové ze studia KP – Interiors. Byt je jedinečný i svou dispozicí, je rozdělen do dvou úrovní, kde spodní část se vstupem do bytu je braná jako hlavní obytná zóna, nachází se zde kuchyň, obývací pokoj a ložnice. Vrchní část je tzv. „galerie“, sem se vchází po schodech, které tvoří část kuchyňské linky. Galerie slouží jako klidová zóna s pracovnou a terasou.

Původním majitelům sloužil byt jako přechodné bydliště, kdy se při cestách zdržovali v Praze. Staršímu páru odpovídalo i jeho zařízení a výmalba – v hlavní roli zde byly klasické věci, na stěnách se objevovala modrá v kombinaci se žlutou, která dominovala taktéž i v koupelnách a nábytek v rustikálním stylu v dekoru buku.

 

Noví majitelé se rozhodli pro kompletní změnu konceptu bytu a vytvořit se bydlení, které bude odpovídat jejich představám a bude sloužit jako hezké místo k žití.

V době začátku plánování celého projektu byla rodina v očekávání a byla před nimi nová část jejich života – založení rodiny. Náročná rekonstrukce ale proběhla v poklidu, hrubé a základní práce se stihly ještě do narození miminka a následné zařizování bytu se ladilo už i s malou pomocnicí.

 

Celý koncept tohoto bytu je lazen do přírodních materiálů a neutrálních tónů. Ve stylu zařizování se odráží to, co mají majitelé rádi – tj. Indii, indonesii a s tím související i Srí Lanku. 

Do bytu se zajímavě zakomponovaly věci a vzpomínky z cest. Ve vstupní hale najdeme na stěně a japonské roletě motiv, který vychází z fotografie, kterou majitelé pořídili na jedné své cestě po Srí Lance z rýžových polí. V galerii je umístěna komoda, která je vytvořená přímo na zakázku v Indii, všechny doplňky, které do tohoto stylu krásně zapadají, jsou přímo z cest a něco se dokoupilo i zde v Čechách.

 

Jak se vám líbí moderní, ale individuální styl interiéru?

 Prostorná pracovna s terasou v tzv. galerii v patře.