Rekonstruovaná stodola je nádherným spojením rustiky a moderny

Pavla Kubu
9. Duben 2017

Krásná historická budova stodoly měla být dle přání klienta transformována do podoby moderního domova, ale se zachováním hodnotných původních prvků stavby i jejího klasického tvaru. Náročného zadání se chopili architekti ze studia The Anderson Orr Partnership. Pojďte se s námi pokochat okouzlujícím výsledkem jejich práce.


Autor: The Anderson Orr Partnership

Lokalita: Pusey, Oxfordshire, England


Oo počátku bylo jasné, že bude třeba rozšířit obytný prostor na dvě patra, ale zároveň zachovat tradiční vzhled stodoly. Architekti se tedy rozhodli jít poněkud netradiční cestou: místo toho, aby stavěli směrem vzhůru, vydali se opačnou cestou a kopali dolů. Více než polovina budovy v zadní části stodoly byla tedy rozšířena směrem do země.

Původní kamenné zdi byly citlivě opraveny a přestavěny. Střecha byla v havarijním stavu, takže musela bát kompletně opravena. Během její přestavby byly využity tradiční techniky a na výsledku je také znát citlivý přístup řemeslníků. Konečná podoba jasně ukazuje, jak se tradiční stavební metody mohou efektivně doplňovat se současnými postupy a moderním designem.

Velkou výzvou pro architekty bylo vyřešit otázku propojení otevřeného obývacího prostoru se vzdálenější hlavní ložnicí. Klíčové přitom bylo zachovat celkovou otevřenost a výšku klenutých prostor původní stodoly. Toho bylo dosaženo pomocé plovoucího schodiště a miniaturní galerie.

 

Interiéry jsou velmi prostorné a plné přirozeného světla, které sem proudí skrze rustikální okna stodoly. Dřevěné trámy dodávají prostorám osobitost, teplo a dynamiku. Společenská zóna je propojena s okouzlujícím venkovním dvorem připomínajícím zámeckou zahradu pomocí francouzských oken.