Kancelář na střeše

Tomáš Čech
3. Červen 2016

V Chilském hlavním městě vyrostla ne střeše domu dřevěná kostka. Je v ní ukryt ateliér studenta architektury, ve kterém můžete psát a kreslit kdekoliv – na stěnu, na skříně, na dveře. Navrhli jej architekti ze studia Romero Silva Arquitectos.


Autor: Romero Silva Arquitectos

Realizace: 2015

Plocha: 14 m2 

Místo: Santiago I Chile


Prostá dřevěná kubická kostka nad stávajícím domem ukrývá ateliér, pracovnu, útulnu. Minimalizace nákladů vedla k použití co nejběžnějších materiálů a optimalizaci jejich použití. Nemožnost zasáhnout do stávající struktury domu ovlivnila konstrukci. Nic se nebouralo. Časový limit realizace v podobě 30 dnů nutil přemýšlet, jak být co nejefektivnější. Následný vtip, geniální myšlenka s popisovatelnými povrchy je jen vrcholem, třešničkou na dortu. Jen o ní to není, ovšem dotahuje projekt do finále.

 

„Prvotní školní úlohy, na začátku studia architektury, jsou minimální měřítkem, maximální objevy. Přes své drobné rozměry nabízejí studentům nespočet příležitostí se něco naučit, něco pochopit. Je ovšem důležité jim to říct! Není možné předpokládat, že tuto příležitost sami pochopí. Není možné jim jen říct, že musí začínat pomalu, od malého. Naopak, oni začínají nesmírně rychle, skočí do světa architektury po hlavě. Jen je třeba je navést a vysvětlovat – mluvit s nimi, ptát se a přemýšlet.“

Kancelář stojí na střeše zcela normálně fungujícího domu. Je jeho rozšířením – bonusem, který přináší zcela nové možnosti a příležitosti. Vztah však zůstává neměnný. Ateliér bez domu nefunguje.

Můžete sem utéct a v poklidu pracovat nebo odpočívat. Zároveň je to ale prostor, odkud vidíte na dům ze zcela jiného pohledu. Ocitnete se v pozorovatelně, odtrženi od běžného vnímání architektury.

Nad vstupem je malá stříška opatřená lampou. Je zde i malé zápraží, kde si můžete sednout a vystoupit, třeba jenom na chvíli, z prostoru práce a soustředění. Minuta odpočinku je někdy mnohem důležitější než hodina soustředění.

Světlo v interiéru zajišťuje úzké vertikální okno a světlík. Doplněny jsou ještě volně visící žárovky. Zajímavým a netradičním řešením je, že podlaha i strop jsou opatřeny stejným povrchem, dřevěnými latěmi.

Všechny vertikální povrchy v interiéru, tedy kromě zasklení okna, jsou opatřeny povrchem funkčně i esteticky podobným flipchartu, který známe ze zasedacích místností nebo školních tříd. Myšlenky tak mohou z hlavy tvůrce, který obývá tento prostor, neomezeně proudit.

Půdorys odráží konstrukci, která byla naprosto podřízena finančním a časovým možnostem, a efektivitě. Rastr co nejvíce odpovídá běžně používaným rozměrům, aby se na stavbě muselo upravovat minimum materiálu.

 

Úložné prostory na jedné straně, dlouhý rozměrný stůl na straně druhé, uprostřed průchozí prostor. Uživatel si může vybrat, zda se zde bude soustředit sám, nebo si ke spolupráci pozve kolegy. Jeden či dva se sem jistě pohodlně vejdou.