Úsporný dům ve tvaru trojúhelníku

Tomáš Čech
31. Květen 2016

Přání jsou mnohdy větší, než jaké jsou možnosti. Stejný problém nastal i při návrhu domu pro mladý pár z Barcelony. Kancelář H Arquitectes se dokázala dostat na šedesát pět procent původních nákladů a přitom vytvořit působivý dům.


Autor: H Arquitectes

Realizace: 2008 - 2011

Plocha: 128 m2 

Místo: Barcelona I Španělsko


Prvotní požadavky obsahovaly například garáž a mnohem více vnitřního prostoru. To vše muselo zmizet. Rovněž bylo nutné ustoupit od snahy vytvořit na pozemku o pouhých 400 m2 větší volnou plochu. Dům by musel mít dvě podlaží. Na trojúhelníkovou parcelu byl proto umístěn stejně tvarovaný dům. Okolo centrální haly se obtáčí série místností. Na jih a směrem ke vstupu na pozemek orientovaná kuchyně, na jihozápad umístěný společenský prostor. Tradičně na severu parcely je pak ateliér. Mezi zmíněnými pokoji jsou ložnice a hygienické zázemí.

 

Vzhledem k již zmíněné snaze o minimalizaci nákladů byly voleny maximálně jednoduché detaily, které zvládne jakýkoliv řemeslník. Nosná konstrukce je keramická, stejně jako exteriérová vrstva dvojité fasády. Tu tvoří o 90° pootočené cihly. Funkční mezera je maximálně provětraná, estetické působení je netradiční!

 

„Komfortní život není jen o velkém a pohodlném domě. Existují i jiné roviny pohodlí, například to finanční. Pokud budete slepě toužit po velkém domě, ale zároveň stvoříte strašáka v podobě nezměrných měsíčních finančních povinností, zřejmě si jej správně neužijete. Střídmost je umění a méně je mnohdy více. Nebuďme nenasytní!“

Nejkrásnějším detailem je nároží domu. Nikdo samozřejmě nepředpokládal, že lidé budou stavět domy s ostrými úhly na nárožích. Přesto si s tím dokázali architekti H Arquitectes poradit. A s grácií!

Ze sousedního pozemku vypadá stavba naprosto normálně. Hranol, běžná fasáda, dřevěná okna. Dokazuje to, že působivost domu není prvoplánová. Skrývá se jen v některých úhlech pohledu, po přistoupení blíže, při vstupu dovnitř.

Vnitřní hala je jakýmsi vstupem zevnitř domu. Jen se do ní musíte „probojovat“. Vede sem celkem osm otvorů, každý z nich do jednoho pokoje. Těch je ovšem jenom sedm. Poslední otvor je světlíkem zajišťujícím, že prostor uprostřed domu není temnou „kopkou“.

Konstrukce je z interiéru jasně patrná. Cihly stejně jako nosníky a stropní panely jsou jen jednoduše nabílené. Litá podlaha se prolíná celým interiérem. Technické zařízení domu je vedeno po povrchu.

Prostorové řešení nabízí nekonečné množství zajímavých průhledů skrz střední halu. Té nebyla na začátku přiřčena žádná funkce. Její dimenze však umožňují, aby ji obyvatelé použili různými způsoby – sklad, letní jídelna, knihovna, prostor pro kola.

Zrušením druhého patra se podařilo rovnou ušetřit 30% nákladů. Dalších 35% bylo získáno úpravami návrhu a jeho optimalizací na všech frontách. Navíc úspora 65% rozhodně neodpovídá uskromnění klientů. To bylo daleko menší!

Vstup na pozemek je na jeho jihozápadním vrcholu. Nachází se zde rovněž stání pro automobil. Pozoruhodný je chodníček. Volně položené kameny nechávají dům volně stát. Nemá žádnou orientaci, směřuje na všechny strany stejně. Můžete vstoupit kdekoliv a rovněž vystoupit kdekoliv. Záleží jen na vás. Svobodný dům!