Mála parcela rovná se malý dům

Tomáš Čech
8. Červen 2016

Mála parcela rovná se malý dům. V Barceloně zůstalo kolem domu, šedé betonové krychle, dle návrhu kanceláře H Arquitectes přesně tolik místa, kolik vyžadují regulativy. Naprosté možné minimum.


Autor: H Arquitectes

Realizace: 2008 - 2011

Plocha: 160 m2 

Místo: Barcelona I Španělsko


Každá část nevelkého exteriéru má svůj vlastní účel, všechny se však těsně vážou k domu samotnému. Na jihu je zahrada propojena s kuchyní, na západě je umístěn hlavní vstup. Na jihu je možné zaparkovat rodinný automobil a konečně na severu je umístěna poměrně prostorná terasa. A propojuje stavbu s horní částí pozemku, kde byl uchován dvorek, bazén a přístřešek. Od začátku projektu to bylo jasným přáním majitelů.

 

V každém centimetru domu se opakuje jeden jednotící prvek – betonová tvárnice. Je z ní nosná konstrukce i fasáda domu. Ovšem jsou z ní realizovány i veškeré okolní úpravy, a tak se těsné propojení, o kterém byla řeč již dříve, stává ještě intenzivnějším. V interiéru jsou zdi neomítané, stavební prvek je tedy patrný i zde.

 

„Nezáleží jen na barvě, nezáleží jen na povrchu, nezáleží jen na technických vlastnostech, nezáleží jen na ceně, nezáleží jen na recyklovatelnosti, nezáleží jen na tradici... Je to komplex vlastností, které každý materiál charakterizují. Pokud zapomene architekt zvážit byť jen jedinou, může z toho být v budoucnu velký problém.“

Dům je velmi příjemně osazen na pozemek. Přesněji řečeno se architektům podařilo velmi dobře napojit dům a jeho okolí na ulici. Elegantní řešení plotu a materiálové propojení by mohly být příkladem pro mnohá místa u nás.

Betonovým tvárnicím dodává manuální postup stavby jistou míru nepřesnosti, která je ale myslím velice důležitá. Význam má především na větších plochách. Kombinace tmavě šedé a výrazné barevnosti dřeva funguje velmi dobře.

Využit je prakticky každý centimetr čtverečný plochy. Exteriér je s domem intenzivně propojen. Stejný materiál na fasádě, stejný materiál na zemi a stejný materiál na plotě. Ten navíc vytváří elegantní lavici k posezení.

I v interiéru jsou tvárnice použity v naprosto přirozené podobě. Žádné omítky, žádné nátěry. Pro naše světelné podmínky by prostor byl pravděpodobně příliš tmavý, ve španělském podnebí je to ovšem trochu něco jiného. Krb je umístěn pod schody a funguje na obě strany – směrem do obytného prostoru i do kuchyně na druhé straně.

Obklad schodiště tvoří dlaždice použité v domě, který na parcele stál původně. Silně dekorativní prvek funguje se surovým zdivem i litou podlahou výborně. Takové detaily vždy dojem z celého objektu významně posunou.

V celém domě je jen několik málo otvorů opatřeno klasickými dveřmi. Velké množství nemá výplň žádnou, někde jsou pak navrženy dveře posuvné. Pokud se udrží jednotné použití materiálů, je to příjemné oživení.

Půdorys jasně dokumentuje, jak málo místa kolem domu doopravdy je. Stavba samotná je jakýmsi trojtraktem. Podlouhlé střední schodiště má po jedné straně obslužné místnosti a po druhé pokoje obytné. Identické schéma je v obou podlažích.