Bydlení v centru města

Tomáš Čech
6. Červen 2016

Nesmírně úzká parcela, přesně pouze 6,5 m široká, byla od začátku nelehkým úkolem. Ateliér H Arquitectes se ovšem se zadáním vypořádal s velkou ctí. Dnes na místě stojí dvě naprosto rozdílné zdi a mezi nimi dva domy.


Autor: H Arquitectes

Projekt: 2011

Realizace: 2014

Plocha: 673 m2 

Místo: Barcelona I Španělsko


V projektu domu do Barcelony najdeme snad vše, co je pro práci ateliéru H Arquitectes typické. Práce s hmotou je tvůrčí, nedogmatická. Na pozemku vznikly dva objemy, oba ukrývající rozdílnou funkci – dům obytný versus dům pracovní. Obklopuje je celá řada více či méně exteriérových prostorů – vstupní hala, altán, kryté parkování, zahrada. Fasády jsou ryzí, nic nemaskují ani neskrývají. Cihly jsou zde doplněny dřevěnými okny a hliníkovými exteriérovými žaluziemi.

 

Výsledek? Více než přesvědčivý. Pro život je zde připravena spousta prostředí a tedy atmosfér a klimat. Člověk se zde nikdy nebude nudit, vždycky se sem bude rád vracet a jsem přesvědčen, že i po letech bude objevovat nové věci

 

„Rovnou přiznám, uchovávání fasád bez čehokoliv dalšího považuji za hloupé, alibistické a lživé. Vadí mi to. Duch domu, jeho hodnota, je nenávratně pryč. Zmizel přece celý dům, tak jak mohlo něco zůstat. Zbyla jen planá kulisa. Někdo může říct, že zůstala atmosféra ulice. Stojí ale někdo o ulici z filmu? Je to jako když pražské Dejvice hrají ve filmech města Sovětského svazu. Podvod! Ovšem ve filmu člověk na iluzi dobrovolně přistupuje, když jde do galerie, očekává zážitek. Ovšem když jdu po ulici, podvody mě urážejí. Nechci je vidět.

 

Je třeba dodat, že čelní fasáda není to bod, kvůli kterému bych o domě z pera H Arquitectes psal. Ten má jiné kvality, díky kterým stojí za to se jím zabývat. Ty daleko přebijí prohřešek, který byl pravděpodobně slepě nadiktován někým jiným.“

Za cihlovou zdánlivě nepropustnou zdí se ukrývá vstup ze zadní ulice. Rovněž se za ní parkují automobily. Dlažbu za zdí v několika bodech „porušuje“ země. Záměrně je zde připraveno místo pro zeleň. Ta rapidně promění klima v prostoru.

Vstup směrem z historického centra města, které je opravdu nedaleko, je jediným uchovaným prvkem staré zástavby. Bohužel se za ní nic původního neskrývá. To je velká škoda. Ani otvory nejsou funkční.

Původní kamenná zeď je z vnitřní strany opatřena dřevěnou tepelně izolační vrstvou. Za ní je pak prostor, který je obtížné definovat! Působí, jako exteriér, ale je zastřený. Mohla by to být vstupní hala, ovšem máte zde jasný pocit, že ještě nejste úplně uvnitř. Záhada!

Následuje kuchyně spojená s jídelnou. Jak je u H Arquitectes zvykem, místnost je to velkorysá s nadstandardní světlou výškou. Uprostřed stojí stůl s masivní dřevěnou deskou. Nad ním se vznáší lustr, myslím nejenom mně připomínající UFO. Spodní vrstva stropu je z trapézového plechu.

Za obytným prostorem se nachází první část zahrady. I zde je intenzivně pracováno se zelení. Propojení interiéru a exteriéru je rovněž velmi silné. Obrovské okno vám dá pocit, skoro jako kdybyste seděli opravdu pod stromem. Křeslo podle návrhu manželu Eamesových...

Netradiční prostor pro spaní. Na vyvýšené platformě, vloženém kubusu, jsou hned tři místa. Další se skrývají pod „vrchní palubou“. V ložnicích v patře jsou všechny povrchy mnohem přívětivější – Dřevěná podlaha i strop, dokonce koberec...

Druhý, pracovní, dům na první pohled vypadá, jako kdyby stál už u sousedů. Kromě zahrady jej odděluje ještě altán. Vzhledem k objemům, které stojí na sousedních parcelách, vypadá stavba velmi drobně.

Směrem zleva, tedy od centra města jsou za sebou seřazeny následující prostory: vstupní hala/zádveří, jídelna s kuchyní, obytný prostor, zahrada, altán, předprostor, pracovna a parkovací stání. V dvou zbylých patrech levého, obytného, domu jsou pak ložnice, v pravém, pracovním, domě je oddechový prostor.