Jeden snový horský apartmán v Rakousku

Inna J. Serba
31. Květen 2016

Někdo vlastní starou roubenku pod sjezdovkou, někdo si zařídí nový apartmán v novostavbě. Oboje má své kouzlo. Dnes si představíme horský apartmán v rakouském Spital am Semmering vyladěný do posledního detailu od architektonického studia RULES.

 

Tento lyžařský apartmán slouží jako přechodné ubytování. Je navržený z přírodních a odolných materiálů, v interiéru převládá dřevo, na podlaze jsou masivní dřevěné parkety, skříně jsou z dýhy a v koupelnách jsou použité mozaiky z teakového dřeva. Na exponované části podlah byla navržena Gresová dlažba. Tento útulný a přirozený interiér poskytuje ubytování pro 6 lidí.

Jak již bylo zmíněno, dominují zde přírodní materiály, které odpovídají charakteru okolního prostředí. Nábytek je navržený na míru v dřevo-bílém dekoru.  Zbytek doplňků je navržen v neutrálních barvách, které doplňují přirozený charakter interiéru.

 

Posezení v obýváku se skládá ze dvou bílých látkových sedaček a bílého konferenčního stolku s úložným prostorem. Na jeho povrchu je použita deska z umělého bílého kamene, který je v domácích podmínkách téměř nezničitelný. Ze stejného materiálu je i pracovní deska a dřez v kuchyni.

 

Jídelní sestava je velkorysá, jelikož se předpokládá, že bude společenským centrem apartmánu. Masivní dřevěný stůl pro 6 osob je doplněn černými dřevěnými židlemi. V úrovni stolu je umístěno ovládání světel a elektrická zásuvka pro příležitostné připojení telefonu či notebooku.

Dobrá poloha apartmánu umožňuje hostům celodenní výhled na blízký svah. Nábytek je navržen tak, aby ponechal okna volná a nezhoršoval jedinečný výhled. Pro zajištění soukromí jsou použity na všech oknech záclony, v ložnicích i rolety, které dokáží prostor téměř zcela zatemnit.

 

Kuchyňská sestava s dvířky z kartáčované a mořené dubové dýhy je navzdory kompaktním rozměrům praktická a funkční. Ve vysoké části je lednice s mrazákem, trouba a mikrovlnka, hliníková roleta na malé spotřebiče a úložné prostory. V ostrově je myčka nádobí a koš na odpad. Horní skříňky mají elektricky ovládaná dvířka.

Kvůli malým půdorysným rozměrům prostoru se musely zařizovací předměty rozmístit racionálně a účelně. Prioritu dostal jídelní stůl, který je dostatečně velký pro komfortní stolování šesti osob. Pro stejný počet lidí je dimenzováno i obývací sezení. Prostorově úsporná kuchyňská sestava umožňuje plnohodnotné vaření.

 

Osvětlení apartmánu je přizpůsobeno potřebám obyvatel, intenzita většiny svítidel je regulovatelná přes stmívač. V předpokoji bez přímého prosvětlení denním světlem je navržený silný zdroj difúzního osvětlení. V denní zóně a v ložnicích jsou světla s různými zdroji, takže dokáží vytvořit různé světelné scény a atmosféry.

Kuchyně je navržena bez úchytek tak, aby vynikla přirozenost dřevěné dýhy na dvířkách. Vysoké skříňky přerušuje pouze blok s nerezovou roletkou a vestavěnými spotřebiči. Za kuchyňskými dvířky se ukrývá kvalitní vnitřní výbava v skleněno-bílém provedení. Výklopná dvířka na horních skříňkách jsou vybavena elektrickým ovládáním.

 

Ve spodních částech skříní jsou z ergonomických důvodů úložné prostory řešeny formou výsuvů, ve vyšších částech z praktického hlediska jako nastavitelné police. Ve vysokých skříňkách je obvykle používáno výklopné kování, které představuje obtížné zavírání, kdy jsou v otevřené poloze dvířka ve výši stropu. 

 

Elektricky ovládaná kování tento problém neznají. Dvířka se otevřou ťuknutím na jejich povrch, nejsou zapotřebí žádné úchytky. Dvířka se zavřou po stisknutí spínače v jejich spodní části. 

Dřevěné části nábytku jsou z mořené dubové dýhy tloušťky 2 mm (standardní dýha má 0,6 mm), která  se nechala vykartáčovat. Kartáčování znamená postupné broušení povrchu dřevěné dýhy, kdy se měkčí části dřeva postupně odstraňují, až zůstanou jen tvrdší, které zvýrazní strukturu dřeva.

 

Kuchyňská pracovní deska i dřez jsou z umělého kamene Zodiaq. Umělý kámen je jedním z nejlepších materiálů pro pracovní plochu v kuchyni, protože je tvrdý, odolný a neobsahuje póry.  Vedle dřezu jsou drážky na odkapávání nádobí. Varné panely na kuchyňském ostrově vypadají efektně, ale použití zavěšené digestoře ze stropu může tento efekt potlačit. Proto je navržena digestoř v pracovní desce, která se při vaření vysune a odsává páry přímo u zdroje, po vypnutí se zasune do pracovní desky a opticky nenarušuje čisté linie a vzdušnost kuchyně.

V denním prostoru je televizor ukrytý do skříně za posuvné dveře. Nízká obýváková skříňová sestava má na povrchu desku z umělého kamene s otvory pro provětrávání hifi komponentů. V pravé části sestavy je biokrb s elektronickým hořákem. Látková sedací souprava v krémově bílé barvě kontrastuje k dřevěným částem nábytku.

 

V některých obývácích je televizor centrem obývacího pokoje. V tomto interiéru je dominance televizoru potlačena, je ukrytý do skříně za posuvné dveře. Televizor je tak skrytý a zjeví se pouze tehdy, když je potřeba. Vysoká poloha televizoru dovolí sledování ze všech částí denní zóny - z kuchyně, obýváku i jídelny.

Vstupní hala lyžařského apartmánu je navržena velkoryse, aby prostorově zvládla příchod šesti lidí. Gresová dlažba na podlaze je odolná vůči vodě, zrcadla po stranách prostor haly znásobují. Masivní dřevěná lavice spolu s věšákem navzdory jedinečnému designu plní svůj účel a svým charakterem zapadají do interiéru.

 

Velkorysá podlahová plocha chodby, která plní fukci vstupní haly i propojovací komunikace mezi vstupní, denní a noční zónou, je rozšířená zrcadly, která jsou nalepená na protilehlé stěny mezi chodbou a hygienickými prostory. Zrcadla dělají prostor zvláštní až kouzelný.

Dominantou komunikačního prostoru je vestavěná šatní skříň, která svou hmotou dělí vstupní prostory od denní zóny. Šatník obsahuje dostatek úložných prostor pro všechny hosty apartmánu. 

 

Velká kruhová světla zapuštěná v rovině stropu dávají tmavému prostoru dostatek světla a jejich intenzitu lze regulovat. Šatní skříň v chodbě je dimenzovaná tak, aby pokryla nároky na úložné prostory pro šesti dospělých lidí. 

 

Skládá se ze tří částí, nalevo jsou věšákové tyče na zavěšení oblečení, uprostřed nerezové police na boty a oblečení, které jsou výsuvné. Napravo jsou dveře do samostatného skladu.

Hlavní ložnice má díky velkému počtu oken úžasný výhled, ale po setmění se výhled ztratí a v oknech se začne odrážet interiér. K zabránění nežádoucímu efektu zrcadlení a pro pocit soukromí jsou do všech ložnic navržené poloprůhledné záclony. Na zatemnění pokoje během spánku slouží téměř neprůhledné rolety.

 

Hlavní ložnice má největší půdorysné rozměry, nejvíce oken, nejlepší výhled a spojenou manželskou postel. Neformální zařizovací předměty, netradiční lampy a hodně dřeva dává ložnici chatový a uvolněný charakter. Naproti posteli se nachází bílý šatník a toaletní stolek s výsuvným šuplíkem.

V apartmánové ložnici převládá dřevo, které je zde ve více odstínech. Dřevěná podlaha z masivního dubu je použita i jako obklad za postelí, který chrání exponovanou stěnu za postelí před znečištěním a škrábanci. Po sklopení stolků lze postele posouvat a manželské spaní změnit na dvě samostatná lůžka. Speciální noční stolky je možné sklopit do roviny s obkladem, což umožní přesouvání postelí a změnu konfigurace spaní z dvoupostele na dvě samostatná lůžka.

 

Stolky jsou nástěnné z důvodu snadné údržby podlahy pod nimi. Sklopné konzoly mají nosnost až 80 kg. Nad každým stolkem jsou elektrické zásuvky.

Exkluzivní koupelna v horském apartmánu slouží jako ochlazovací koupelna u sauny, proto je zde velký sprchový kout s dešťovým nebem. Stěny i strop ve sprše jsou obloženy mozaikou ze skutečného teakového dřeva, které se používá do fontán a lodních interiérů. 

 

Ostatní části nábytku jsou z kartáčované dýhy jako zbytek interiéru. Podomítkový splachovací systém Geberit DuoFresh obsahuje vlastní ventilátor zabudovaný v tlačítku a umožňuje cirkulační odsávání pachů přímo z mísy. Ventilátor nasává znečištěný vzduch přímo v míse, prochází přes filtr z aktivního uhlí zabudovaný v tlačítku a přes tlačítko vychází zpět do místnosti.

Prostor pro "profesionální" saunu se získal na úkor denního prostoru, což bylo správným rozhodnutím, protože plnohodnotná sauna dává apartmánu vyšší přidanou hodnotu. Kombinovaná finská sauna s infrasaunou s kapacitou 6 osob má cedrový obklad, ledkové hvězdné nebe a ozvučení. Pokud je prostor pěkný, nemusí to znamenat, že je i nepraktický. 

 

Nábytek do koupelny je navržen tak, aby dobře vypadal, koupelnu opticky zvětšil a zároveň poskytl prostor pro hygienické předměty. Skříňka pod umyvadlo obsahuje šuplík a dokonce skříňku, která slouží pro méně často používané předměty, například čisticí prostředky. Okolí umyvadel bývá při použití klasických stojánkových baterií nejproblematičtější udržovatelný místem v koupelnách, protože mezi stěnou a baterií vznikají úzké prostory, kde se usazuje vodní kámen, který se těžko odstraňuje. Nástěnné umyvadlové baterie tento problém eliminují a vědí vypadat opravdu dobře.

Menší koupelna v lyžařském apartmánu slouží jako koupelna noční zóny a obsahuje dvě umyvadla a vanu. Bílé stříkané skříňky tvoří kontrast k tmavé podlaze a dřevěné teakové mozaice. Na vrch skříněk je použita  pracovní deska z  umělého kamene Zodiaq.